‘Of we tegen de stroom inroeien? Zo voelt het wel een beetje’

60 leerlingen op OBS De Plaggenborg in Jipsinghuizen. Foto: Huisman Media

Obs Plaggenborg maakt bijzondere groei door

JIPSINGHUIZEN/WESTERWOLDE – Een bijzondere gebeurtenis voor OBS de Plaggenborg in Jipsinghuizen, vorige week maandag. De school schreef namelijk haar zestigste leerling in.  Tientallen jaren gingen er rond de vijfenveertig leerlingen naar de school, de laatste jaren groeide dit aantal gestaag richting de zestig. Een opmerkelijke ontwikkeling in een gebied dat als krimpgebied wordt aangemerkt. En daarmee roeit de school tegen de stroom in, want de afgelopen jaren moesten behoorlijk wat kleine scholen sluiten wegens te weinig leerlingen. “Zo voelt het wel een beetje. We zijn er trots op en hebben dit bijzondere moment met elkaar gevierd”, vertelt schooldirecteur Sander Zijlstra.

De Plaggenborg is populair. Niet alleen bij leerlingen, maar ook bij ouders is de school geliefd. En dat is ook meteen de kracht van de basisschool in Jipsinghuizen, vertelt de schooldirecteur. “We doen hier veel samen met ouders. We betrekken ze overal bij. Delen dingen met elkaar.  Ze staan altijd voor ons klaar als we samen op pad gaan. Die betrokkenheid is zo leuk. En we hebben een heel actieve ouderraad die regelmatig iets organiseert. Wat de school ook bijzonder maakt is dat ze inzetten op zelfstandigheid van de leerlingen. We willen kinderen zo snel mogelijk zelfstandig hebben. Vinden het belangrijk dat ze zichzelf goed kunnen presenteren. Dat geeft zelfvertrouwen. Hoe we dat doen? We hebben hier een vaste structuur. ’s Ochtends geven we de ‘leervakken’, taal, rekenen en spellen. We zorgen ervoor dat dat goed staat. De middagtijd gebruiken we voor wereldoriëntatie. Daar vallen verschillende vakken onder. Aardrijkskunde en geschiedenis, maar ook vakken als kunst en cultuur, de creatieve vakken. Dat is altijd structureel en helder verdeeld. Kinderen werken hier veel aan werkstukken dat ze, als het klaar is, zelf gaan presenteren. Daarbij gebruiken we de moderne vaardigheden. Ze zoeken zelf de informatie op internet. Daarbij moeten ze schiften: wat kan ik gebruiken en wat niet. De leerkracht is de coach. Daar beginnen we al vanaf groep vier mee. Goed voor de zelfstandigheid, maar ook noodzaak”, volgens Zijlstra.

“We zijn een relatief kleine school. Inherent daaraan is dat kinderen niet zoveel leeftijdsgenoten hebben als op grotere scholen. Maar straks vliegen ze vanuit een kleine samenleving uit naar een grote. Komen ze op scholen als RSG Ter Apel of het Ubbo Emmius in Onstwedde. Daar moeten ze zich goed staande kunnen houden. Daarom hechten we veel waarde aan zelfstandigheid en presentatie. Dus aan de ene kant noodzaak, anderzijds sluit het goed aan op onze moderne maatschappij waarin zelfredzaamheid belangrijk is en internet niet meer weg te denken is. En als ik nog een kracht van onze school mag noemen: geven onderwijs als team met elkaar. Alle leerkrachten kennen alle kinderen. Bij naam, weten wie de familie is en kennen de karaktertjes. Dat maakt dat iedereen met elkaar in gesprek kan gaan. Dat geeft voor de leerlingen een vertrouwd en veilig gevoel.”

Ook wethouder Wietze Potze is verheugd met de ontwikkeling op de Plaggenborg. “Het is heel bijzonder om in een krimpregio op een kleine basisschool zo’n groei door te maken. We zijn hier daarom ook enorm trots op.” De wethouder denkt dat de school deze mijlpaal onder meer heeft bereikt door de vorm van onderwijs waarbij veel aandacht wordt besteed aan de zorg en begeleiding van de leerlingen. Daarnaast is de school in 2009 tijdens een grootschalige verbouwing toekomstbestendig gemaakt. Obs Plaggenborg is gevestigd in de gemeente Westerwolde en maakt deel uit van de scholengroep O2SV, deze afkorting staat voor openbaar onderwijs scholengroep Vlagtwedde. (Foto: Huisman Media)