Genieten in Groningen

Nacht van Winschoten

Datum: vrijdag 18 juli 2014
Plaats: Marktplein, Winschoten
Tijd: 21.00 uur

Winschoten in de ban van dé Nacht
De Nacht van Winschoten, het jaarlijkse feestje in hartje Winschoten. Voor Groot Groningen geen reden om dit te passeren, want op cultureel vlak is hier voldoende te beleven en daarom past dit evenement uitstekend in de zomerserie. Want met namen als Tim Roos, Go Back To The Zoo en Tim Knol zijn er werkelijk uitstekende acts geboekt.
En dat allemaal tijdens de Nacht, die volgens negatievelingen ieder jaar aan grandeur lijkt in te boeten. De kermis lijkt inderdaad iets kleiner, er zijn wellicht minder marktkraampjes dan voorheen en ook het toestromend publiek wisselt. Alleen, aan de geboekte namen ligt het zoals gezegd niet. Want hoe vaak kan Winschoten een podium verwelkomen met een aantal topartiesten die met name op 3FM een groot podium krijgen? Niet zo heel vaak, dus genieten de mensen er ook maar flink van.
Groot Groningen arriveert tegen negenen in de avond, wanneer de zomerhitte nog volop aanwezig is en het Marktplein nog vol moet gaan stromen. Dat gebeurt uiteindelijk ook en wat opvalt is de ontspannen sfeer. Het weer zorgt nog niet voor oververhitte bezoekers die elkaar de hersens inslaan. Om pakweg kwart over tien ’s avonds neemt burgemeester Pieter Smit het woord. Hij houdt het kort, maar zijn boodschap is helder. Daarna volgt er een minuut stilte voor de slachtoffers van de vliegramp MH17. Het is muisstil op het Marktplein, praktisch iedereen houdt zich eraan. Kippenvel. Daarna gaat – hoe verschrikkelijk ook – het leven gewoon door. Ook in Winschoten, waar het feest gewoon doorgaat. Weliswaar iets meer ingetogen dan gebruikelijk, maar toch. Afgelasten was geen optie, al werd het Facebook-account van de burgemeester overspoeld door wisselende reacties. Wat je ook doet als organisatie, je doet het nooit goed. Wanneer je de Nacht afblaast, is Winschoten in rep en roer en wanneer je het evenement door laat gaan is er altijd een groep die zegt dat je het had moeten afgelasten.
Terug naar de werkelijkheid, naar het moment. De VIP-tent. Want daar wordt Groot Groningen werkelijk met alle egards ontvangen. De catering is in handen van Jan Kremers, de mecenas van de ‘SVau’. Werknemer Elwin Mooibroek, niet geheel toevallig aanvaller van ‘de Muzzel’, bakt zich een ongeluk en ook Kremers heeft het zweet op zijn voorhoofd staan. Wie er allemaal nog meer zijn? Nou, Bertus Rossingh bijvoorbeeld, maar ook Richard Brinks en Appie Weij nippen aan een biertje. En het boefje – in de goede zin van het woord – mag niet ontbreken. Pekelder Eddy Woltjer, netwerker pur sang, glimlacht zoals gebruikelijk om alles, schudt handen en deelt schouderklopjes uit. Eddy kent iedereen en iedereen kent Eddy. Verder? Ron Wever en vriendin Martina de Vries zijn op uitnodiging van Mark Mulder eveneens van de partij. Anno 2014 staat Ron nog achter de schermen, maar het is wachten op het moment wanneer hij als selfmade drummer de stap kan maken. Wever speelt sinds kort in een uitstekende Anouk-coverband, de Musselker heeft zeker de potentie om door te groeien. De dames van Look Around heten alle VIPs met een grote glimlach welkom en ook Manon Dijkstra neemt een kijkje.
Dan maakt Groot Groningen een rondje door hartje Winschoten. Jurrie Nieboer is zowaar niet eens bij Loef en Lij aangeschoven, maar meldt zich ook in ‘Sodom city’. Onstwedder Gerdien Wilzing ontbreekt uiteraard niet, terwijl ook Roy Hulsker is gesignaleerd. Afdeling Midwolda mag eveneens niet ontbreken en Jordi Blaauw en zijn kameraden lopen ook rond. Wie er nog meer zijn? Jasper Kluiter, Mariëlle Bouman, André van Platerink, Hilja Monster, Heidy Vos, Seline Speelman, Astrid Rodermans, teveel om op te noemen.
Het is ondanks de trieste gebeurtenis in Oekraïne een mooie avond in Winschoten, waarbij vooral Thomas Berge een prima indruk achterlaat. De artiest is een deel van zijn imago als kindsterretje en inhaakmuziek kwijt, hij produceert nu hitjes die Nielson ook zo had kunnen zingen. Go Back To The Zoo is altijd goed, Tim Roos uit Emmer Compascuum hoopt op zijn nationale doorbraak en Tim Knol wordt met gejuich ontvangen. Dat maakt Groot Groningen al niet meer mee, want de laatste trein naar Groningen wacht niet op een modale verslaggever. Op naar volgend jaar!

Nacht van Winschoten

Nacht van Winschoten

Nacht van Winschoten