Hoe gaan de clubs het nieuwe seizoen in?

Voorbereiding is alweer in het vizier

REGIO – Na een heerlijke zomerstop met een geweldig Nederlands elftal nadert de competitiestart voor de Oost Groninger voetbalclubs. Zoals gebruikelijk was het tot 15 juni gissen welke club de beste zaken heeft gedaan op de transfermarkt. Meest in het oog springend? De kansen van WVV in de eerste klasse en de transfergekte bij SC Stadskanaal.

Op de zaterdag mag Onstwedder Boys aan de bak in de derde klasse na het kampioenschap van afgelopen seizoen. De ploeg van good-old Fokke de Jonge hoeft een niveau hoger zeker geen slecht figuur te slaan. Met nieuwelingen Joan Solano (Veelerveen) en Alex Streuding (Wedde) wordt de selectie er in de breedte niet minder op en met een degelijke doelman als Rein Koudstaal, libero Elmar Bijl en een fitte Harm Visser staat de as als een huis. Wanneer de overige spelers zich aan hen optrekken moet handhaving geen probleem zijn voor de Boys.

SC Scheemda zal opnieuw aan de bak moeten om handhaving in diezelfde klasse te bewerkstelligen. Het afgelopen jaar was het onrustig op sportpark ‘d Oosterd, aangezien het opheffen van de zondagselectie voor een hoop rumoer zorgde. De zaterdagtak heeft amper kunnen profiteren van deze beslissing, het merendeel van de zondagspelers heeft de club verlaten. Het is voor de Scheemders te hopen dat ze dit jaar in rustiger vaarwater terechtkomen.

Klassegenoot SJS lijkt betere tijden tegemoet te gaan. Met aanwinsten als Frank Venema, Anne Sybesma (beiden Nieuw Buinen) en routinier Nico Klunder (Gronitas) moet de nieuwe oefenmeester Loewie Piebes erin slagen om betere tijden te laten terugkeren aan de Julianastraat. De ploeg mag gokken op een periodetitel, de titel lijkt met traditioneel sterke verenigingen als Hollandscheveld en De Weide iets teveel van het goede.

Een treetje lager is het onduidelijk hoe SV Mussel ervoor staat. De ‘SVau’ zag met Tijmen Stuut een sterkhouder vertrekken en de grillige Gydo Buurman beproeft zijn geluk bij Valthermond. Nieuwelingen Niels Teuben, Jordie Siepe en jongeling Robert Boels zorgen ervoor dat trainer Jan Moes überhaupt wat te kiezen heeft, maar het houdt allemaal niet over aan de Slenkweg. De roodblauwen mogen het op eigen verzoek gaan proberen in de traditioneel zwaardere Drentse vierde klasse. In de Groninger vierde klasse vechten VVS Oostwold en Westerlee in elk geval in de twee derby’s uit wie de beste is in het Oldambt. Voor degradant Westerlee is het te hopen dat het zich weet te herpakken, VVS wil zich revancheren voor het slechte jaar.

Zondag

Voor WVV zijn het momenteel hele mooie tijden. De grootmacht van weleer is terug op het podium waar het minimaal thuishoort, namelijk de eerste klasse. En daarin hoeft de Winschoter vereniging helemaal geen slecht figuur te slaan met spelers als topschutter Martijn Drent en spelmaker Gert Nieboer. Handhaving is zeker geen gemakkelijke opgave, maar moet te realiseren zijn in het Winschoter Stadspark.

Een treetje lager hoopt Noordster het succesvolle jaar te evenaren. De Pekelders beschikken met Kees Dun nog altijd over een doelpuntenmaker van naam en met routinier Kenny Koning tussen de palen zit het qua degelijk keeperswerk ook wel goed. De roodwitte combinatie mag wederom hopen op een nacompetitieplekje, al weet je het met de grillige Pekelders maar nooit.

De derde klasse C is er voor Oost Groningen eentje om van te smullen. De ploegen ZNC, Wildervank, Bellingwolde, Muntendam, Veendam 1894 en Heiligerlee mogen tegen elkaar flink aan de bak. Qua potentie hoort een ploeg als ZNC om de bovenste plaatsen mee te doen, terwijl Bellingwolde en Wildervank mogen vrezen voor het ergste. Promovendus Heiligerlee lijkt eveneens een kandidaat voor degradatie, maar de Kloosterholtjers zouden zomaar eens kunnen verrassen.

Musselkanaal mag het in de Drentse derde klasse gaan proberen. Met Wilbert Arends op de bok is de Parklaan vooral het domein van het hechte collectief, dat zowel binnen als buiten het veld bokje voor elkaar staat. Met Rick Berends heeft Musselkanaal een uitstekende spits in huis, maar gezien zijn kwaliteiten scoort de blonde aanvaller veel te weinig.

voetbal-GG