Hongerige Wolf, Finsterwolde

Festival Hongerige Wolf

Datum: zaterdag 26 augustus
Tijd: 15.30 uur

Festival Hongerige Wolf is pure cult

De zomerrubriek brengt Groot Groningen in de culturele zoektocht naar ‘Finnewol’. Want officieel horen pittoreske gehuchten Nieuwe Statenzijl, Ganzedijk en Hongerige Wolf bij Finsterwolde. Vandaag viert Hongerige Wolf de boventoon, want het gelijknamige festival is namelijk hét uithangbord van de regio. Je kunt als Oost Groningen nog zóveel in marketing investeren, juist dergelijke initiatieven van onderop maken het verschil voor deze regio.

Want het festival wat Ruth Weites en haar hele organisatie uit de grond heeft gestampt is een gouden greep gebleken. Het van origine als verjaardagsfeestje – Weites wilde haar 30e verjaardag vieren op de plek waar ze vandaan komt – is namelijk uitgegroeid tot een festival van formaat. Daarnaast is het ook nog een evenement gebleken dat is omarmd door het publiek. Bij de eerste editie waren er nog pakweg 1000 bezoekers, in 2012 mocht Hongerige Wolf al 3000 belangstellenden verwelkomen en vorig jaar stokte de teller op 4500. Kortom, de gestage groei is overduidelijk zichtbaar. Hongerige Wolf is pure cult. Ook deze editie, die weer gedragen wordt door de lokale bevolking én de vrijwilligers die overal vandaan komen. Weites woont en werkt in Amsterdam en haar connecties daar zorgen ervoor dat er duizenden mensen uit de Randstad naar Hongerige Wolf komen om te relaxen van theater, kunst, muziek en film. Voor stelletjes met kinderen is er ook voldoende te beleven, want er is zelfs een heel kinderprogramma opgesteld.

Groot Groningen neemt een kijkje op de zaterdag, de tweede dag van het festival. Het weer is prachtig, de zon schijnt volop en de sfeer is erg relaxed. Precies waar Hongerige Wolf voor wil staan. Aards, weids, het is heerlijk om in de polder van Noordoost Groningen te vertoeven. Vindt ook GroenLinks-politica Jeroni Vergeer, de kandidate voor de Europese Verkiezingen stond destijds om een schier onverkiesbare plek, maar heeft dit weekend de reis van Amsterdam naar Hongerige Wolf gemaakt. Niet alleen, met tien vriendinnen en een buslading vol drank moet er een vrijgezellenfeest van één van de dames worden gevierd. En waar kan dat beter dan in Hongerige Wolf?

Aan artiesten, acts en kunstenaars geen gebrek. Werkelijk ieder moment is er op verschillende plekken wel wat te beleven. Zo is er bij voormalig SP-wethouder Rikus Brader een boekenmarkt en heeft boer en voormalig VVD-raadslid Hemmo Bolhuis zijn terrein opengesteld voor diverse activiteiten. Groot Groningen start haar tocht bij Rhinorino op het Schapenveld, de band die net vanaf de Zwarte Cross naar het Noorden is gecrosst. Daarna probeert het erachter te komen wat de dansact Lullaby bij het gemaal wil uitbeelden. De act Skere Heren bij het werktuig is echter een van de hoogtepunten. Prima rap, goede muziek en met rapper Marv vooral een hele goede entertainer die het publiek voor zich wint. Dat is ook niet gek, want de rapper deelt halverwege het optreden pakweg dertig blikjes bier uit. En ook dan heb je in Hongerige Wolf het publiek snel voor je gewonnen.

Ondertussen loopt de burgemeester van Ganzedijk ook rond. Leo de Raad, de pleitbezorger van het dorpje wat op de nominatie stond om gesloopt te worden, is vandaag in een opperbest humeur. De Raad, die als politiek belangstellende twittert onder de briljante naam @DeRaadOldambt, heeft namelijk een drone aangeschaft. Die drone laat De Raad vandaag over Hongerige Wolf vliegen om prachtige foto’s te maken van het festival. Dat allemaal van bovenaf. Verder neemt ook Nicolette Steenbergen uit Blauwestad een kijkje. Voor de rest is het merendeel van de bezoekers afkomstig uit de stad Groningen, maar ook veel uit de Randstad. Want alleen al de bandleden van Skere Heren hebben een hele delegatie uit Zaandam meegenomen. Niet gek, want diverse Zaandammers hebben zich helemaal uitgeleefd door van houtresten van pallets en dergelijke middelen het gebouw op het Schapenveld te bouwen wat haast het centrale punt van het festival is.

Hongerige Wolf, het Oerol van het vaste land. Zoveel wordt na vandaag ook weer duidelijk. De sfeer is heerlijk ontspannen, vrijwilligers zetten zich met alle liefde in voor het festival en de muziek is top. Nadat Groot Groningen vertrekt gaat het feest door tot in de late uurtjes. In de danssilo, maar niet de gewenste danssilo. Daar moet het stro geborgen worden van de graanoogst. Dertig meter verder staat een prachtige koepeltent opgesteld. Conclusie: de vierde editie van Festival Hongerige Wolf is een feestje. Op naar het eerste lustrum!

Festival Hongerige Wolf

Festival Hongerige Wolf

Festival Hongerige Wolf