Damclub Winschoten zet zichzelf op de kaart

damclub-winshoten

Sport breidt uit in het Oldambt

WINSCHOTEN – Het gaat goed met de damsport in het Oldambt. Daar waar alleen al Winschoten in een ver verleden acht verenigingen had, kende de sport enkele jaren geleden een terugval. Met slechts één vereniging en zeven leden leek het gebeurd, maar niets is minder waar. Tegenwoordig heeft DC Winschoten 41 leden en heeft Bad Nieuweschans sinds een jaar ook een damclub.

De geschiedenis van de damsport in het Oldambt gaat ver terug. Al in 1923 werden er acht damclubs geteld in Winschoten. Met maar liefst 250 geregistreerde spelers kende de sport haar gloriejaren en tot en met 1955 werd dit niveau sowieso gehandhaafd. Daarna zakte het langzaam maar zeker weg. Anno 2014 heeft alleen damclub Winschoten zich weten te haven in de Molenstad en zelfs dat was bepaald geen sinecure, weet ook secretaris Harrie Molthoop. “Een jaar of zeven, acht geleden zaten we duidelijk in de min”, vertelt hij. “Daarna hebben we er de schouders onder gezet en dat heeft resultaat gehad. Destijds hadden we zeven leden, nu hebben we 21 senioren en 20 junioren. We kunnen dus stellen dat we een aardige groei hebben doorgemaakt.” Daar hebben Molthoop en consorten ook zeker hun best voor gedaan. Er werden clinics gegeven op scholen, mensen werden benaderd om lid te worden en daarbij werden diverse mogelijkheden aangegrepen. “Naast de scholen hebben we diverse campagnes. Zo staan we met een stand op de Groenmarkt en binnenkort ook op Waterbei.” Dat doet de vereniging dan op een ludieke manier. “We gebruiken dan een dambord van drie meter bij drie meter”, legt Molthoop uit. “Dat is een echte publiekstrekker, voorbijgangers gaan er dan mee aan de gang. Omstanders geven dan kritiek en zo krijg je een mooie discussie. Daarna proberen we deze mensen te interesseren in onze damclub.” Kortom, ondanks het tanende gebrek aan belangstelling over de gehele linie weet Damclub Winschoten het tegenovergestelde te bewerkstelligen. “Het gaat inderdaad aardig”, is Molthoop bescheiden. “We zijn toch min of meer een voorbeeld voor andere clubs. Sommige vragen ons ook: ‘hoe doen jullie dat?’ We leggen dan uit wat we precies doen. Erg mooi om te merken dat het goed gaat.”

Ingegoten

De damsport is Harrie Molthoop met de paplepel ingegoten. “Toen ik zeven, acht jaar oud was speelde ik ’s avonds wel eens een potje tegen mijn vader of oom”, herinnert hij zich. “”Zo is het geleidelijk aan gegroeid. Nu zijn we vele jaren verder en is het er nog steeds. Dat gebeurt niet van vandaag op morgen, maar het is echt een hele mooie sport.” Niet zo verwonderlijk dat Molthoop zich als secretaris zo bevlogen inzet voor Damclub Winschoten. Sinds een jaar ondersteunt deze club de activiteiten in Bad Nieuweschans. Onder leiding van Wil Dunk wordt daar getracht een vereniging op te zetten. “Daar zijn we de hele periode als vereniging bij betrokken. Het gaat daar ietwat moeizaam, vandaar dat we ook in overleg besloten hebben het eens op een ander tijdstip te proberen. In het nieuwe seizoen wordt er in Bad Nieuweschans op vrijdagavond gedamd in plaats van vrijdagochtend dit gebeurt op een nieuwe locatie, namelijk in de Kanonnier, dat sinds januari een nieuwe eigenaar heeft.”

Voor het eerst sinds jaren mag Damclub Winschoten zelf weer in de landelijke competitie aan de bak. Nadat er een tijdlang louter in de competitie van de Oost Groninger Dambond werd gespeeld, zal de vereniging in het nieuwe seizoen een team van minimaal tien personen afvaardigen in de tweede klasse A van de KNDB. “Die wens leefde binnen de vereniging en op een gegeven moment hebben we als bestuur gezegd: waarom ook niet?” vervolgt Molthoop. “We gaan nu kijken hoe zich dat ontwikkelt. Met dertien spelers hebben we in ieder geval een aantal reserves. Nee, over de toekomst hoeven we niet klagen, het ziet er weer goed uit.” Naast de deelname aan de competitie van de KNDB zal DC Winschoten ook acte de presence geven bij de Oost Groninger Dambond, zo benadrukt Molthoop.

damclub-winshoten