Stichting Jeugdwerkgroep Muntendam kijkt uit naar spelweek

MUNTENDAM - Vakantiespelweek

MUNTENDAM – De Vakantiespelweek voor de basisschoolkinderen, het dorp Muntendam kan haast niet meer zonder. Al sinds 1970 wordt deze traditie ieder jaar herhaald en zorgt Stichting Jeugdwerkgroep Muntendam ervoor dat de kids zich een week lang helemaal kunnen uitleven. Secretaris Henny Lamain maakt al vier decennia deel uit van het bestuur en vindt het nog altijd veel te leuk. Stiekem kijkt ze al vooruit naar de nieuwe week, van 11 tot 15 augustus in hartje Muntendam.

De Vakantiespelweek, ieder zichzelf respecterend dorp heeft toch een soortgelijke traditie zou je haast zeggen. In een tijd waarin het steeds moeilijker is om dergelijke initiatieven in de lucht te houden zorgt Stichting Jeugdwerkgroep Muntendam ervoor dat dit nog altijd lukt. Met plezier, want niet alleen de kinderen hebben lol, ook het bestuur en de begeleiders genieten. “Ik ga er nooit meer uit, ben met het virus besmet”, lacht secretaris Henny Lamain. Al sinds 1973, enkele jaren na de oprichting zit ze in het bestuur. “Doordat mijn dochters meededen ben ik erbij betrokken geraakt. Het is zó leuk, vooral de reacties van de kinderen na de spelweek. Dat doet je heel wat, het is de kroon op ons werk.” Dit jaar mag de spelweek haar negende lustrum vieren, een prachtige prestatie. Lamain doet het niet alleen. Met collega-bestuursleden Roeli Lamain, Albert Bosscher, Margreet Drent en Jurrie Hofman wordt ervoor gezorgd dat in de laatste week van de schoolvakantie alles tiptop is geregeld voor de kinderen. En dat al sinds 1970. “Het is een van de langste spelweken denk ik”, aldus Lamain. “In Noordbroek houden ze het ook al heel lang vol, maar volgens mij niet zo lang als in Muntendam. In 1970 was het iemand op het gemeentehuis die ermee begon. Bart de Vries heette hij. In Zuidbroek is het al een aantal jaren wel of niet. Ik heb er dit jaar nog niks van gehoord, volgens mij gaat het niet door. Maar pin me er niet op vast hoor.”

Laagdrempelig

Aan deelnemende kinderen geen gebrek. Meer dan honderd kinderen, afkomstig van de drie basisscholen in het dorp, zijn van de partij. Het bestuur van de stichting kan een beroep doen op een vaste stoet vrijwilligers en een van de doelstellingen is om het zo laagdrempelig mogelijk te houden. “Kinderen hoeven niks te betalen, alleen voor de busreis en het uitje. Dat zorgt ervoor dat kinderen van ouders die in de bijstand zitten ook zoveel mogelijk kunnen meedoen. Het uitje gaat dit jaar naar Slagharen, dat is inclusief busreis vijftien euro. Normaal kost een entreekaartje 27,50 en moet je het vervoer apart rekenen. Zeg nou zelf, dan is vijftien euro toch een mooie prijs?” Lamain heeft gelijk. Samen met haar medebestuursleden heeft ze opnieuw voor een vol programma gezorgd. Het thema is ‘Het mooiste dorp: Muntendam!’ en er vinden allerhande activiteiten plaats. “Op maandag is er de opening op het IJsbaanterrein. Daarna is het tijd voor een demonstratie met circuitwagens op de wethouder Venemasingel. Na die demonstratie gaan we terug, zodat we op het IJsbaanterrein eten. Kinderen moeten dan zelf hun brood meenemen, wij zorgen voor drinken.” Daarna volgt er een prachtig programma voor de jeugd. Op dinsdag is er een Elfstedentocht, voor de kinderen van de groepen een tot en met vijf op het veld en de oudste kids gaan op de fiets door het dorp. ’s Middags gaan kinderen vanaf tien jaar kanoën, waar slechts twintig plekken voor zijn. De andere kinderen kunnen Midgetgolfen. Op woensdag is het tijd voor het uitje, waarbij de kinderen naar Slagharen gaan. Op donderdag is het tijd voor broodbakken, spelletjes doen en kuipsteken. Op deze avond kan er ook in tenten op het terrein worden geslapen. ’s Avonds is er een speurtocht. Op vrijdag wordt er gezamenlijk ontbeten, daarna worden de tenten afgebroken en kunnen kinderen thuis douchen. ’s Middags kan er worden geoefend voor het playbacken en ’s avonds is er de grote Playbackshow. Kortom, een overvol programma. Lamain heeft er zin in. “Natuurlijk, we kijken er toch wel weer naar uit. Het gaat hier van generatie op generatie, iedereen wil er toch een beetje bijhoren.”

Meer informatie over de Spelweek is te verkrijgen bij Henny Lamain. Ze is te bereiken op telefoonnummer 0598 – 623 310.

MUNTENDAM - Vakantiespelweek