Tweedehands speelgoed- en kinderkledingbeurs is terug van weggeweest

SCHEEMDA - Adrie Kiwiet en Bianca Tuin

SCHEEMDA – Het dorp Scheemda heeft weliswaar geen speel-o-theek meer tot haar beschikking, de beurs die jarenlang ten goede kwam aan de voorziening is terug. Initiatiefnemers Adrie Kiwiet en Bianca Tuin organiseren namelijk op 4 oktober een tweedehands speelgoed- en kledingbeurs. Niet om er zelf beter van te worden, maar om de belangstellenden tegemoet te komen.

Want na het sluiten van de speel-o-theek kregen Kiwiet en Tuin regelmatig de vraag of de beurs zou terugkeren. “Daarop hebben we samen besloten om de beurs weer te organiseren”, vertelt Adrie Kiwiet. “Er blijkt nog steeds veel vraag naar te zijn en het is ook zeker nodig. Voorheen kwam de opbrengst ten goede aan de speel-o-theek, dit keer gebruiken we het geld om uit de kosten te komen. Rijk worden we er zeker niet van.” De speel-o-theek was eveneens het project van Kiwiet en Tuin, maar moest wegens een gebrek aan belangstelling haar deuren sluiten. Dit tot groot verdriet van de twee, die echter niet naders konden, zo betoogt Kiwiet. “De belangstelling viel gewoon tegen op het einde. Maar het is een landelijk probleem hoor. We waren lid van de Vereniging Speel-o-theken Nederland en daar hoorden we het geluid ook. Het is misschien ook wel logisch. Mensen hebben geen zin meer in goed speelgoed, ze kunnen voor weinig geld bij de Action terecht. En van de speel-o-theek heb je wel wat meer werk.” Kiwiet begrijpt het ten dele. “Op een gegeven moment werkte het niet meer. Voor slechts vijftien euro per jaar was je al lid, maar juist de minima bleven achterwege.”

Toenemende armoede

De speel-o-theek is verdwenen, de beurs is dus terug. De organisatoren hopen hiermee in een behoefte te voorzien. Volgens hen zijn het juist de minima die zich graag tot beurs aanwenden om goedkope tweedehands kinderkleding- en speelgoed te kopen. De toenemende armoede en werkloosheid zorgt ervoor dat Kiwiet en Tuin in een behoefte voorzien. Hoe triest ook, maar de twee willen ervoor zorgen dat het een geslaagde beurs wordt. “We hebben ongeveer vijftig tot zestig standplaatsen”, weet Kiwiet. “Naast de beursplaatsen willen we extra activiteiten op de dag organiseren. Als het qua prijs een beetje gunstig is hopen we een goochelaar te mogen verwelkomen en daarnaast willen we GoudGoed, de kringloop een podium bieden. Er zijn nog weinig aanmeldingen van standhouders, maar dat is niet gek. Het is nu vakantie en ik denk dat vooral september de maand is dat het storm zal lopen met de aanmeldingen. In het verleden is gebleken dat er juist in die periode veel aanmeldingen zullen zijn.” De tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs wordt op zaterdag 4 oktober gehouden in de Eextahal in Scheemda. De markt vindt plaats tussen 13.00 en 17.00 uur en standhouders kunnen zich aanmelden via beursenzo@outlook.com. Een kraam van vier meter kost 17,50 euro, een kraam van drie meter 15 euro en belangstellenden betalen voor lege plekken drie euro per meter.

SCHEEMDA - Adrie Kiwiet en Bianca Tuin