V&Z maakt zich op voor nieuw seizoen

VEENDAM - V&Z Zaalvoetbal

Jubileumjaar zorgt voor groei bij Veendammer zaalvoetbaltrots

VEENDAM – Het gaat goed met het zaalvoetbal in Veendam. Daar waar verschillende clubs in de regio moeite hebben om het hoofd boven water te houden staan er in september meer dan vijftig teams aan de aftrap. Het 41e seizoen volgt op het jubileumjaar van zaalvoetbalvereniging V&Z, over het algemeen gericht is op haar interne competitie. In het nieuwe seizoen is een damesteam het vlaggenschip. Zij gaan onder de vlag van de KNVB voetballen.

Voorzitter Aeilt Hassing heeft er in elk geval weer zin in. Na het jubileumjaar, wat toch werd ontsierd door enkele kleine incidenten, is het veertigjarig jubileum van zaalvoetbalvereniging V&Z in elk geval goed gevierd. De club staat over het algemeen goed bekend en dat heeft ervoor gezorgd dat enkele zaalvoetbalteams van omliggende verenigingen zijn verkast naar Veendam. "Het afgelopen seizoen was een klein dipje", vertelt hij. "Er zijn een aantal teams tussentijds vertrokken. Sommige omdat ze geen team meer op de been konden brengen, een ander team is weggestuurd doordat ze zich niet konden gedragen. Over het algemeen is de sfeer hier gelukkig goed te noemen, maar ik moet wel zeggen dat ik er wel even van baalde."

Toch heeft het mindere jaar voor de interne competitie van V&Z geen al te grote gevolgen. Het zaalvoetbal in Veendam zit in de lift en Hassing verwacht dat er in september 57 teams aan het voetbaljaar 2014/2015 zullen beginnen. En dat is knap, temeer omdat zaalvoetbalvereniging Menterwolde onlangs nog een oproep deed voor nieuwe teams. Hassing denkt te weten waar het verschil tussen beide verenigingen in zit. "Het grote verschil is dat ze daar geen officiële regels van de KNVB hanteren, zoals wij dat wel doen. Daar zijn een aantal teams tegenop gelopen en verscheidene zaalvoetballers van Menterwolde voetballen nu bij ons. Hier kan op verschillende niveaus gezaalvoetbald worden en we zijn streng bij eventuele incidenten. Het plezier moet voorop staan, geen geouwehoer." Daar slaagt de vereniging over het algemeen goed in. "Ja hoor, ook bij de lagere teams. Over het algemeen zijn we tevreden over de sportiviteit en het gedrag van de teams. Dat willen we ook graag, want anders hoeven de spelers ook niet te komen. Het moet leuk blijven voor iedereen."

Dames
Hassing weet waar hij over praat, want naast zijn functie als voorzitter van V&Z fluit hij als scheidsrechter regelmatig wedstrijden op het veld. Kortom, de Veendammer is een voetbalman bij uitstek. Het komende seizoen kan hij zich weer met plezier drie keer per week in de Sorghvliethal melden, want naast de 57 teams die op verschillende niveaus een interne competitie afwerken, staan er ook dames onder auspiciën van V&Z aan de aftrap. "Deze dames hebben zich gemeld en gevraagd of zij voor ons in de KNVB-competitie mogen uitkomen. Daar hebben wij geen bezwaar tegen. Het zijn allemaal ervaren voetbalsters die een verleden hebben bij zaalvoetbalvereniging WMC of op het veld. Wel hebben we gezegd dat ze het tenue, de sponsor, de borgsom voor de KNVB en het vervoer zelf mogen regelen. Daartegenover staat dat ze geen zaalhuur hoeven te betalen. Er heeft zich ook een herenteam gemeld om voor ons in een KNVB-competitie te mogen voetballen, alleen door het late tijdstip hebben ze dat niet meer rond kunnen krijgen voor dit seizoen. Ze hebben aangegeven zich volgend seizoen weer te melden. Eigenlijk kun je wel stellen dat de dames ons vlaggenschip worden. En daar zijn we heel blij mee."

Dat alles zo goed verloopt bij V&Z heeft volgens Hassing te maken met een prima organisatie. De preses wil de complimenten niet zelf opeisen, maar deelt ze graag uit aan belangrijke vrijwilligers binnen de club. "We hebben met Desmond Dijk een hele goede competitieleider", aldus Hassing. "Een kanjer, die alles keurig in de pen heeft. Teams zijn er ook heel tevreden over. Voorheen was het verschil in gespeelde wedstrijden op sommige niveaus nog wel eens een obstakel, maar dat is nu absoluut niet meer het geval. Hoe lang ik zelf nog doorga? Nou, ik ben sinds 2006 voorzitter en als de gezondheid het toelaat ga ik door tot mijn 65e. Ik ben nu 61, dus ik mag nog even doorgaan. Geen probleem hoor, ik heb er heel veel plezier in."

VEENDAM - V&Z Zaalvoetbal