Egbert Nijenbanning wil inhoudelijk debat laten terugkeren in Stadskanaal

Raadslid-E-Nijenbanning

STADSKANAAL – Na het tijdperk van Goedhart Borgesius heeft VVD Stadskanaal een nieuw gezicht in de raad. Sinds enkele maanden is Egbert Nijenbanning de fractievoorzitter van de partij en het nieuwbakken raadslid laat een fris geluid horen ‘op Knoal’. De Knoalster hoopt zich de komende tijd wat prominenter te laten horen op verschillende gebieden.

Enigszins verrassend was het wel. Goedhart Borgesius was namelijk jarenlang hét gezicht voor de VVD in Stadskanaal en de commercieel directeur van Ten Kate Vetten maakte ruim negentien jaar deel uit van de raad. De ledenvergadering van VVD Westerwolde besliste echter dat Nijenbanning de lijsttrekker werd voor Stadskanaal. Tijdens de verkiezingsdebatten viel al op dat de inwoner van Stadskanaal zich op een positieve manier toonde. “Ik vond het tot de verkiezingsavond vooral een boeiende periode”, blikt hij terug. “Het was voor mij deels een kennismaking met de mensen. Wat daarnaast vooral opviel was dat er tijdens de verkiezingen ferme uitspraken werden gedaan door verschillende partijen. Er werden statements gemaakt waar in de eerste drie maanden van de raad weinig van over is gebleven. Die uitspraken hielden zelden stand of werden net weer even wat anders uitgelegd. Dat heeft me wel enigszins verbaasd.” Nijenbanning heeft daarnaast geconstateerd dat de nieuwe bestuurders wel wat meer visie mogen tonen. “Met name op het gebied van het sociaal domein ontbreek het daaraan. Dat kan te maken hebben met het feit dat het college nieuw is, maar ik had veel meer visie en daadkracht verwacht. In de raad ontbreekt het aan een echte, inhoudelijke discussie. Er heerst een hele sterke fractiediscipline en partijen spreken zich niet echt uit. Jammer, want een goede inhoudelijke discussie brengt je verder dan een vooringenomen standpunt waar je aan vast blijft houden.”

Liberaal

De komende tijd zal de 49-jarige Nijenbanning zich daarop concentreren. De VVD’er woont sinds 1997 in Stadskanaal, hij werd destijds financieel directeur bij het Comenius College. Anno 2014 is hij zelfstandig projectmanager en verhuurt hij zich op interim-basis aan bedrijven en instellingen. “Ik ben altijd al liberaal geweest. Van origine kom ik uit een rood nest, maar als puber wil je je toch afzetten tegen je ouders en ben ik deze weg ingeslagen”, blikt hij terug. “In de gemeente Emmen was ik al betrokken bij de VVD en toen ik in Stadskanaal ging wonen werd ik hier lid van de afdeling. Ik ben nog een periode voorzitter van de afdeling geweest, maar doordat ik opgroeiende kinderen had heb ik er lange tijd minder tijd voor kunnen vrijmaken. Vandaag de dag lukt me dat wel en daarom heb ik ook besloten om ervoor te gaan.” De blonde liberaal doet het niet voor niets, hij hoopt het een en ander te kunnen toevoegen aan de gemeenteraad in Stadskanaal. Een andere denkwijze bijvoorbeeld. “Ik ben van mening dat Stadskanaal zich als woongemeente moet profileren. We hebben hier een goed voorzieningenniveau en dat moeten we behouden. We moeten niet de concurrentie met andere gemeenten aangaan door werkgelegenheid proberen binnen te halen, maar juist de rust en de ruimte die we hier hebben zijn aspecten waarop we ons kunnen onderscheiden. Vergeleken met Veendam, Hoogezand en Winschoten hebben we niet dezelfde infrastructuur wat ons aantrekkelijk maakt als vestigingsplaats voor bedrijven. We moeten dan ook vooral regionaal proberen werkgelegenheid binnen te halen. Nu opereren de gemeenten op dat vlak nog teveel op hun eigen eilandje, denkend aan hun eigen inkomsten. Juist in gezamenlijkheid kunnen we op dat vlak iets bereiken.”

Raadslid-E-Nijenbanning