Liesbeth Jansen heeft de Run in haar hart gesloten

liesbeth-jansen

Voormalig racedirector wil evenement van innovatieve ideeën voorzien

WINSCHOTEN – Jarenlang zat Liesbeth Jansen ‘op de bok’ als racedirector van de Run van Winschoten. Enkele jaren geleden nam ze afscheid van de Run, maar wegblijven kon ze niet. Want het hardloopevenement, dat dit jaar voor de 39e keer wordt georganiseerd in Winschoten, heeft Jansen in haar hart gesloten. Sinds kort maakt ze deel uit van een commissie die de toekomst van de Run een stimulans moet geven. De Run heeft behoefte aan vernieuwing en het eerste resultaat is bereikt. De wandeling richting Blauwestad of Natuurgebied Reiderwolde in het Oldambt is aan het evenement toegevoegd.

Ondanks het feit dat de Run van Winschoten dit jaar alweer voor de 39e keer wordt gehouden wil de organisatie haar ogen openhouden voor vernieuwing. De commissie waar Jansen onderdeel van uitmaakt heeft een aantal ideeën om de Run van Winschoten van nieuwe impulsen te voorzien. Het eerste idee wordt ook daadwerkelijk gerealiseerd in het tweede weekend van september. Wat dat betekent voor de Run? Jansen kan en wil niet teveel op de feiten vooruitlopen. “Er zijn een aantal ideeën waar we aan willen werken”, vervolgt ze. “Alleen de vraag is, is er plek voor in het schema van de Run? Is er ruimte op het parcours? Voor een aantal van deze ideeën kwam de Run dit jaar te vroeg, maar we gaan het zeker meenemen naar de editie van volgend jaar.” De Run van Winschoten, als voormalig racedirector gaat het loopfestijn Jansen nog altijd aan het hart. Ze bestierde deze functie jarenlang met grote passie en ze is blij dat ze ook in deze nieuwe commissie iets kan betekenen voor de Run. “Dit doet me wel wat ja. Ik ben tien jaar racedirector geweest en bijna dertig jaar geleden bij de Run betrokken geraakt. Waar ik met name voldoening uithaal is uit de blijdschap van de deelnemers. Daarnaast is het mooi om te zien hoe betrokken de bevolking van Winschoten bij de Run is en het plezier wat van de vrijwilligers afstraalt geeft me ook een goed gevoel. De Run van Winschoten is een van de grotere lopen in het Noorden en de Atletiekunie waardeert het evemenent erg hoog. Het draagt al jaren het predicaat van het Nederlands Kampioenschap op de honderd kilometer en deze vinden de eerstkomende drie jaren ook plaats in Winschoten. Daar mogen we met z’n allen best een beetje trots op zijn.”

Vrije vogel

In Winschoten zijn de betrokkenen trots op de Run van Winschoten. Het is een evenement waarbij honderden vrijwilligers zich belangeloos inzetten voor de goede zaak en waar hardlopers kunnen uitkomen op de 10×10 kilometer estafette, de Ultraloop van 50 kilometer en de 100 kilometer. Voor de jeugd is er de Lutje Run, voor diverse leeftijdsgroepen zijn er verschillende afstanden te lopen. De honderd kilometer, ook wel Ultraloop genoemd, is het pareltje van de Run. Want alhoewel er relatief weinig hardlopers te porren zijn voor honderd kilometer in tempo te lopen, staat het evenement toch maar mooi op de internationale kalender. “Een Ultraloper is een typische loper”, weet ze. “Een ultraloper is een vrije vogel die het liefst zonder regels in de natuur loopt. Doordat de Ultraloop in Winschoten een officiële wedstrijd is die ook internationaal wordt erkend zijn er juist wel die regels. Mede daardoor doen niet alle Ultralopers mee, maar de lopers die meedoen komen graag naar Winschoten. Daniël Oralek heeft bijvoorbeeld veel met Winschoten en is bovendien een hele aardige vent. Wat ik zo knap vind is dat hij na zijn uitmuntende prestatie zijn fototoestel pakt en dan foto’s gaat maken van het hele gebeuren. Zijn band met Winschoten is echt gegroeid.”

Dankzij de inspanningen van de commissie waar Liesbeth Jansen onderdeel van uitmaakt is er een wandeltocht aan de Run van Winschoten toegevoegd. Wandelaars kunnen een wandeling variërend van 7,5 of 15 kilometer lopen richting Blauwestad of natuurgebied Reiderwolde. “Dit is een co-productie tussen Stichting Ultraloop Winschoten en Aquilo Sportief wandelen. Door beide partijen wordt intensief samengewerkt, zo zorgt deze tak van Aquilo er bijvoorbeeld voor dat de routes worden uitgezet. Beide organisaties zijn hier heel druk mee bezig.”

liesbeth-jansen