Op wisselvallige dag blijft het bij pootje baden

Zomerrubriek Paterswoldsemeer-2

HAREN – Zomer in Groningen! Groot Groningen gaat deze zomer op zoek naar water. Deze week werd het Paterswoldsemeer bij Haren bezocht. Het kan natuurlijk niet altijd dertig graden zijn, maar om nou tijdens een onweersbui naar het Paterswoldsemeer te gaan, gaat toch wat ver. Gelukkig was vorige week donderdag een dag van uitersten en was het na een pittig buitje met bijpassend gedonder gewoon weer droog. Om nou te zeggen dat het druk was aan het meer bij Haren is teveel gezegd, maar er was zeker wat volk op de been. Fietsers die even uitpuften op een bankje en een gezin met jonge kinderen, ze hadden er de ruimte.

Misschien was afgelopen donderdag een iets mindere dag in deze prachtige zomerreeks, maar ook deze dag had zeker wel zijn momentjes. De warmte bleef tussen de huizen hangen, wat voor een benauwde lucht zorgde. Bij het meer waaide het tenminste, er stond een lekkere frisse wind. Menig fietser die het was gelukt om langs het enigszins verouderde café Friescheveen te fietsen, – ze hebben er heerlijk softijs -, plofte toch even neer bij het water. Bankjes staan er genoeg op het kort gemaaide grasveld. Het is er netjes, nergens rondslingerde papiertjes of ijscostokjes. Het lijkt wel op het gazon van de netste man uit het dorp, waarvan je altijd denkt, nee hè, gaat ie nu alweer maaien? Een paar grote bomen in de rechterbocht van het meer zorgen voor voldoende schaduwplekjes.

In de loop der jaren zijn er wat verbeterpunten doorgevoerd, waardoor het er zwemvriendelijker is geworden. Terwijl men het vroeger moest doen met de steile oever, is er nu een stukje aflopend zandstrand gecreëerd. Ook het zandstrand ligt er piekfijn bij en is bereikbaar via een eveneens keurig aangelegde steiger, waar een jong stelletje zit te pootjebaden. Er wordt genoten van het koele water, maar vooral van elkaar. Op het zandstrandje zitten twee jonge gezinnen. Vader René vertelt dat ze op de nabijgelegen camping staan. Het wisselvallige weer schrikt hen allerminst af. “Welnee, even die hitte doorbroken. Dat vinden de kinderen ook wel lekker hoor, die werden er op den duur maar hangerig van.” Zoontje Bas is ondertussen druk in de weer met emmertjes. Er moeten zandkastelen worden gebouwd. Niemand gaat op deze dag het water in. Ondanks de vriendelijke temperatuur van het meer, blijft men toch liever op de kant. Op de voeten van het verliefde stelletje na dan.

In tegenstelling tot wat de naam van het meer doet vermoeden, ligt het grootste deel van het Paterswoldsemeer in Haren. Het is ontstaan in de 16e en 17e eeuw door afgraving van het veen, net zoals dat het geval is bij het aan de andere kant van de weg liggende Friescheveen. Laatst genoemde dankt zijn naam weer aan zijn gravers: dat waren voornamelijk Friezen.

Op deze donderdag is het misschien iets minder weer voor zwemmers, maar de zeilers komen zeker aan hun trekken. Er varen heel wat bootjes voorbij. Een dame in scootmobiel vertelt dat haar dat ook altijd zo aantrekt aan haar dagelijkse bezoekjes aan het meer. Even kijken wat er allemaal langs vaart, even wegdromen. De basis voor de watersport op het Paterswoldsemeer werd al gelegd in het begin van de 20e eeuw, toen welgestelde recreanten massaal het Gronings/Drentse meer aandeden. Toen zijn er ook enkele luxe faciliteiten gebouwd, zoals de Paalkoepel, het op palen gebouwde paviljoen en het clubhuis van zeilvereniging De Twee Provinciën. Nog steeds is het daar op het met windschermen beschutte terras goed vertoeven. Verschil met vroeger is dat nu ook het gewone volk een glaasje ijsthee kan betalen.

Kortom: aan het Paterswoldsemeer is het goed vertoeven, zelfs als het weer ietsie minder is. Over het algemeen is het er sowieso rustiger dan aan de Hoornseplas, wat ook een pre is. Behalve dan als er ijs ligt. Als er ijs ligt kun je prachtig schaatsen op het Paterswoldsemeer. Een mooi rondje, ook langs de fraaie molen. Helaas zijn die momentjes zo zeldzaam dat het dan ook direct stervensdruk is. Dat schaatsen ineens ellebogenwerk is geworden. Dat als je te langzaam gaat, je niet raar moet opkijken dat je door een snelle en iets te opgefokte man aan de kant geduwd wordt. Hoe anders is het nu, met veel ruimte op het groene gras en het keurige zandstrandje. Zomers genieten.

Zomerrubriek Paterswoldsemeer-2

Zomerrubriek Paterswoldsemeer

Zomerrubriek Paterswoldsemeer-3