Bluesfestival ‘To the Roots’ niet in Rozenpaviljoen

OUDE PEKELA - Herman Manders

“Dit is voor ons wel een kleine teleurstelling”

WINSCHOTEN – Het jaarlijkse Rosariumfestival ‘To the Roots’ wordt dit jaar niet gehouden in het Rozenpaviljoen. Traditiegetrouw werd het festival tijdens de eerste zondag van september georganiseerd, maar dit jaar komt er door wijzigingen bij het paviljoen verandering in. Tot teleurstelling van organisator Herman Manders van Stichting Oldambtblues. Hij heeft het buitenfestival moeten verplaatsen naar grandcafé Carambole. Niet in september, maar zaterdag 15 november moet het gebeuren voor bluesminnend Winschoten.

Het is niet de eerste verplaatsing van het festival. Uitbater Jan Koerts beheerde in 2006 nog sporthal De Meet in Bellingwolde, toen het festival nog Midsummer Bluesfestival heette. Vanaf het moment dat Koerts verhuisde naar het Rozenpaviljoen, volgde het festival haar weg naar de Rozenstad. Winschoter Herman Manders organiseerde het van 2009 tot 2013 buiten nabij het paviljoen, dat is door omstandigheden dit jaar niet mogelijk. “We hebben de vijf jaar volgemaakt, maar voorlopig komt daar even een einde aan”, aldus Manders. “De laatste weken kregen we veel vragen over het Rosariumfestival, we moesten een plausibele verklaring hebben voor onze verhuizing. Nou, die kunnen we geven. Het is voor ons wel een kleine teleurstelling, een festival moet eigenlijk buiten. Maar ja, de omstandigheden dwingen ons tot dit besluit. We zijn dan ook blij met de gastvrijheid van grandcafé Carambole, waar we ook een erg leuke locatie hebben. Er is wel een nadeel, er kunnen pakweg 250 mensen in en we moeten waarschijnlijk entree gaan heffen. Het festival was altijd gratis, dus we proberen het zo laagdrempelig mogelijk te houden.” Dat het bluesfestival zich verplaatst naar Carambole is eigenlijk niet zo verwonderlijk. De organisatie, stichting Oldambtblues, organiseert er al sinds 2011 de maandelijkse bluesmiddagen op zondag. “Wordt het festival een succes, dan gaan we door. Mijn idee is echter dat wanneer het enigszins buiten kan, we het ook buiten willen organiseren.”

Bluescollectief

Naast deze kleine teleurstelling heeft Manders ook positief nieuws te melden. De voorzitter van stichting Oldambtblues broedt al een poosje op het plan om een bluescollectief in de regio Oldambt op te zetten, waarbij artiesten per tourbeurt optreden. “Namen ga ik nog niet noemen, maar denk bijvoorbeeld aan twee bassisten, twee drummers en ga zo maar door. Voldoende goede bluesmuzikanten om met dit collectief te kunnen optreden. Het doel is om dit gelegenheidsproject altijd rond te krijgen ,zodat de blues gepromoot kan worden in het Oldambt en omgeving. Maar hoe dit zich zal ontwikkelen kan ik nu nog niet voorzien.” Of dit bluescollectief ook tijdens het bluesfestival ‘To the Roots’ op 15 november in grandcafé Carambole acte de presence zal geven is dus nog maar de vraag. Feit is wel dat Ralph de Jong, Jee Bee Bluesband en Mac Betty zullen optreden. Daar houdt het wat betreft de blues niet mee op, want stichting Oldambtblues begint op zondag 28 september weer met haar maandelijkse bluesmiddagen. Hierbij geeft de band Blue Brew het startsein.

OUDE PEKELA - Herman Manders