Derde Helft week 34

Hoe vergaat het voetballers die na hun periode bij FC Groningen elders de kost verdienen? Wat bakt David Texeira er van in Dallas, hoe is het eigenlijk met Marcus Berg en waar hangt Andreas Granqvist eigenlijk uit? U kunt het voortaan te weten komen op de site van FC Groningen, waar de drie communicatiemedewerkers, te weten Richard van Elsacker, Bas Kammenga en Erwin Scholte, een nieuwe rubriek hebben gelanceerd. Die is genaamd Buiten Euroborg en als u die aanklikt bent u volledig op de hoogte van het reilen en zeilen van ex-FC Groningers.

Bij FC Groningen behoort Jurrie Bos bijkans tot het meubilair. De voormalige garagehouder aan het Hoornsediep in de glorietijd van Fiat is al heel lang supporter van de Trots van het Noorden en als zakenman lid van het eerste uur van de ORG, Ondernemers Rond FC Groningen. Daar hield hij ook altijd zijn conditie op peil met het wekelijks trappen van een balletje onder de ORG-vlag. Desondanks kreeg hij plotseling flink last van zijn hart, nota bene tijdens de halve finale van het WK. Jurrie moest een week of vier in het ziekenhuis liggen, maar is inmiddels – met omleiding en wel – gelukkig weer teruggekeerd in de ‘gewone wereld’.

Henk Woudstra behoort al jarenlang tot de beste volleybalscheidsrechters van Nederland. Al jaren staat de oud-Lycurgiaan op de bok bij eredivisiewedstrijden en ook in het buitenland is hij veelvuldig actief geweest. Al meer dan veertig (!!) jaar. Ja en dan komt er een moment dat het over en uit is. Voor Henk Woudstra is dat moment nakende. Komend seizoen neemt hij met een grootse receptie afscheid en wie de sympathieke ref uit Buitenpost een beetje kent, weet dat daar veel volleybalvolk op af zal komen.

Wat zou Groningen zijn zonder haar eminente stadshistoricus Beno Hofman? Vorige week deed ik in deze rubriek een beroep op hem uit naam van de afkickende korfbalgoeroe Jaap Lenstra, die zich verdiept in de rijke handbalhistorie van de stad Groningen. Zodoende stuitte hij op de naam Annie van Zuiden, die met een turnclub handbalkampioen van Nederland zou zijn geworden. Jaap vroeg zich of dat wel kon kloppen. Nou, Beno heeft het nageplozen en jawel, het klopt. Binnen de turnclub hadden enkele dames een handbalteam opgericht en dat werd in 1930 kampioen van Nederland onder de naam Aspasia, vernoemd naar de hoogbegaafde Milesische levensgezellin van de Atheense staatsman Perikles. Tot je dienst Jaap!

Het handbal in Groningen is inmiddels nagenoeg van de kaart verdwenen en wordt voornamelijk nog verbaal bedreven, met name in de veteranensoos van Olympia, Groningens topclub uit de jaren zestig die nog slechts als gymclub bestaat. Paul Broere, Dick Voorsmid en Jan Boon sr. waren de initiators van deze praatsessies in de kantine van voetbalclub Velocitas. Anno 2014 houden Ger Niestijl, Jur Klat en Henk Otttens, van de laatste generatie Olympia-handballers, dit paradijs van nostalgie zo lang mogelijk nog draaiende.