Het Mekka van de vakantiespelweek

Vakantiespelweek Onstwedde

Datum: donderdag 14 augustus
Plaats: De Boerderij, Onstwedde
Tijd: 14.30 uur

Vakantie. Heerlijk. Niks mis mee. Voor je het weet is het weer voorbij en dan moet je weer een jaar zwoegen, ploeteren, klagen, steunen en kreunen en komen de kerstdagen ook nog tussendoor. Die laatste week, over het algemeen is die laatste week vreselijk, temeer ook omdat een week later alles weer begint. Niet alleen voor werkende ouders, juist voor schoolgaande kinderen. School, voetbal, pianoles, turnen, op onmogelijke tijden eten als gezin en geen moment rust aan de kop. Man oh man, het is ook allemaal wat.
In verschillende dorpen adoreren de kinderen juist de laatste weken van de basisschoolvakantie. In Muntendam Henny Lamain en de vrijwilligers een mooie vakantiespelweek optuigen. In Boven Pekela, waar eveneens vele kinderen zich kunnen uitleven. Hoe mooi het daar echter ook is, je hebt altijd baas boven baas. Vele omliggende dorpen kijken al jaren jaloers naar Onstwedde. Wat een organisatie, wat een professionaliteit. Het moet gezegd, het is ongekend. Vorig jaar mat de organisatie pakweg 240 schoolgaande basisschoolkinderen, waarvan er 232 meededen aan de vakantiespelweek. Ongekend. Complete gezinnen stellen hun vakantie erop af. De trainer van de plaatselijke Onstwedder Boys zit normaliter met de handen in het haar, want diverse spelers krijgen nauwelijks nachtrust en werken geen fatsoenlijke training af. Nu is het geval dat de laatste twee trainers, respectievelijk Rik Udema en Fokke de Jonge, niet zo rijkelijk gezegend zijn met een mooie krullenbol, anders hadden ze zich de laatste haren nog uit hun hoofd getrokken.
Want de organisatie van de vakantiespelweek in Onstwedde ligt in houden van louter tieners en twintigers. Overbezorgde ouders mogen netjes aan de rand van het veld plaatsnemen, want het bestuur en de tientallen vrijwilligers hebben het perfect voor elkaar. Onder leiding van voorzitter Heidi Wubs is het negenkoppige bestuur al een jaar druk in de weer om er iets moois van te maken. Peter Orsel, Margriet Kuper, Gerjanne Grezel, Anita Wilzing, Jolande Sterenborg, Henk Jan Potze, Gerbrand Spaans en Rianne Sandee ondersteunen de preses met haar goede bedoelingen. Daar waar vele stichtingen al jaren drijven op dezelfde krachten, weet men in Onstwedde bij de vakantiespelweek voor voldoende doorstroming te zorgen. Het bestuur bestaat uit leden tussen de 18 en 23 jaar, de vrijwilligers zijn tussen de 15 en 26 jaar oud. Hoezo geen betrokkenheid bij de jeugd van tegenwoordig?
Voor Peter Orsel zijn het momenteel drukke tijden. Het bestuurslid is niet alleen bezig met de vakantiespelweek, de spits van Onstwedder Boys staat namelijk ook nog een avontuur te wachten. Een verblijf van een half jaar op het Indonesische eiland Bali moet hem een stap verder brengen in zijn studie Facility Management. Voorlopig geen derde klasse dus voor de goaltjesdiep. Orsel kan er tijdens de vakantiespelweek amper aan denken, want de beste jongen krijgt evenals de rest van het bestuur amper slaap. "Dinsdagavond mochten de oudste kinderen blijven slapen, dat is traditie", vertelt hij. "Het zijn inderdaad korte nachtjes. Maar de moeite waard is het zeker!" Orsel is niet de enige, ook de agenda van Jos Tipker zit deze week overvol. De inwoner van Vlagtwedde is niet alleen vrijwilliger tijdens de spelweek, de als goochelaar bijklussende Tipker figureert eveneens in de prachtige voorstelling Circus in Veen. Samen met Jeroen Fisseringh heeft Tipker deze week een slaapplekje in Onstwedde gevonden. Met andere woorden, de gastvrijheid is groot aan de zuidelijke rand van Westerwolde.
En de vakantiespelweek zelf? Die is met 218 kinderen opnieuw een groot succes te noemen. Groot Groningen is aanwezig op de donderdagmiddag, wanneer het thema ‘Boerenleven’ tot in de puntjes ten uitvoer wordt gebracht. Niet voor niets zijn een aantal oude ambachten van de wereldberoemde Onstwedder Gaarvn aanwezig en leren kinderen van Gerwin de Wijk hoe het is om hun eigen brood te maken boven het vuur. Daarna wordt het helemaal bont. Twee jonge meisjes zingen met microfoon uit volle borst mee op ‘Hallo spelweek’, een variant op het populaire lied van Kinderen voor Kinderen. Een groepje jongens voert een schitterend toneelstukje op en weer een ander groepje voert de quiz van Ik hou van Holland uit. Dit allemaal onder het toeziend oog van tientallen ouders, opa’s en oma’s en andere familieleden. Ook een echte Onstwedder als Gerdien Wilzing komt eens kijken hoe haar zusje Anita het als bestuurslid doet. Met andere woorden, de betrokkenheid is groot. Het is ongekend, hier kun je simpelweg niet negatief over zijn. Onstwedde is het Mekka van de vakantiespelweken, al komt die term misschien wat vreemd over in het calvinistische dorp. In elk geval is het voor de honderden kinderen weer puur genieten, en daar is het de organisatie allemaal om te doen.

Vakantiespelweek Onstwedde

Vakantiespelweek Onstwedde

Vakantiespelweek Onstwedde