Marc Hesp

hesp

Zelfstandig communicatieadviseur Marc Hesp is woonachtig in Zuidbroek. Hij schrijft deze week over de hype die Ice Bucket Challenge heet.

Je weet dat er een moment komt dat die mention verschijnt op Twitter of Facebook: Je bent uitgedaagd voor de #IceBucketChallenge! Je hebt 24 uur!

Vooraf zag ik het al aankomen en ik had me al afgevraagd wat ik ermee zou doen. Diep in m’n hart vond ik het grote onzin. Beetje water over de kop gooien om aandacht te vragen voor een ziekte.Alsof ik een emmer water nodig heb om een donatie voor een goed doel te doen!

Welbeschouwd is het een vorm van chantage: Kiezen tussen een raar filmpje voor de hele wereld plaatsen óf een financiële bijdrage doen. Of natuurlijk botweg weigeren en als chagrijn en kniepstuver te worden weggezet. En dit alles bovendien in de vorm van een publieke kettingbrief waar ik principieel dus nooit aan meedoe.

Maar daar was dus die uitdaging. In mijn geval in de vorm van een SMS-je van Eduard van Zuijlen. En toen moest ik een keuze maken.

Ik bezocht de website als.nl, en ik las meer over de ziekte waar ik natuurlijk wel eens van gehoord heb. Over hoe alle spieren één voor één uitvallen, behalve de hartspier. Een extra wreed tintje van die rotziekte. Hoe de meeste slachtoffers sterven aan ademnood.

En dan lees je dat die irritante hype ervoor heeft gezorgd dat dedonaties in Amerika door het dak schoten. Dat dit een hype is die gewoon werkt en er echt voor zorgt dat er meer geld beschikbaar komt om die rotziekte te bestrijden.

Dan kan je wel heel stoer schamperen over kuddegedrag, peer pressure, chantage en domme hypes, maar daarmee komt een medicijn niet dichterbij.

Dus ik koos ervoor om het gewoon te doen. Maar dan niet halfzacht, een beetje ginnegappend anderen nomineren en met een logo van mijn eigen bedrijf meeliften op de hype. Nee, het moet zonneklaar zijn waar het écht om gaat: aandacht voor die verschrikkelijke ziekte en meer geld.

Het koude water benam mij de adem, maar dat was maar even.

Je hebt nu dit hele stuk gelezen. Zet nu dan ook die volgende stap. Ga naar als.nl en maak geld over, of je daarbij koud water over je hoofd gooit is optioneel.

hesp