Burgemeester Pieter Smit heeft zin in Run van Winschoten

run-burgemeester

“Ik loop geen toptijden, maar ben ook geen twintig meer…”

WINSCHOTEN – Nog enkele dagen de 39e Run van Winschoten is een feit. Evenals voorgaande jaren bindt ook burgemeester Pieter Smit de hardloopschoenen onder om zich te laten aanmoedigen door duizenden enthousiastelingen. Volgens de goedlachse burgervader is de Run belangrijk voor de Molenstad en haar omliggende plaatsen. De weersvoorspellingen zijn goed, Smit is fit en hij hoopt dan ook een mooie tijd neer te kunnen zetten.

Ondanks het feit dat Smit bijna 51 jaren oud is presteert de voormalig politieman het nog om twee tot drie keer per week te hardlopen. “Een paar keer per week loop ik met een groepje ambtenaren die de opstapcursus bij atletiekvereniging Aquilo hebben gevolgd”, vertelt hij. “We hebben bijvoorbeeld de verkenningstocht gelopen en de vooruitzichten zijn erg goed. Ik las op Twitter bijvoorbeeld dat het zaterdag ongeveer 21 graden zal worden, een geweldig vooruitzicht.” Een contrast met vorig jaar, toen de regen de Molenstad haast onophoudelijk teisterde. “Toen konden we zo ons zwemdiploma ophalen…”, lacht Smit. Het is duidelijk, de burgervader van de gemeente Oldambt heeft er zin in. Ondanks het feit dat er vorig jaar vijf teams van verschillende gemeenten meededen aan een mooie strijd wie nu de snelste estafetteploeg op de been kon brengen, is de inbreng dit jaar wat gemarginaliseerd. Kwam Smit vorig jaar nog toenmalig collega-burgemeester Ab Meijerman tegen tijdens de Run, nu zijn er twee teams van de gemeente Oldambt, een combinatieteam van ambtenaren van de gemeente en leden van Aquilo en een team van De Kompanjie. De Run van Winschoten is dan ook van groot belang voor de gemeente Oldambt, zo betoogt Smit. “Het is echt belangrijk”, vertelt hij. “Vorig jaar heeft er een klein onderzoek plaatsgevonden en uit dat onderzoek kwam naar voren dat de Run bovenaan stond bij de belangrijkste evenementen voor de gemeente, vóór Waterbei, Pura Vida en de Nacht van Winschoten. Dat zegt wel iets over de kracht van de Run, het is echt uitgegroeid tot een begrip in de regio. Het is dit jaar toch de 39e editie? Nou, moet je nagaan. Ik zag ook een bericht voorbijkomen dat er momenteel meer dan 1800 lopers staan ingeschreven voor de verschillende afstanden. Ook de Lutje Run krijgt steeds meer naam. Daaraan merk je dat het echt leeft in Winschoten en omstreken.”

Genieten

Voor Smit zelf wordt het in elk geval een drukke dag. Nadat hij het startschot heeft verricht voor de 50 kilometer Ultraloop staat de burgervader om pakweg kwart over één ’s middags klaar om zijn ronde van tien kilometer te lopen. “Ik ben de vierde loper en vanaf het moment dat ik mag zal ik er tien kilometer lang van genieten”, aldus Smit. “Het is echt mooi om te ervaren dat mensen zo met je meeleven. Op Facebook krijg ik al vragen van burgers, ze willen weten wanneer ik ongeveer zal lopen zodat ze met water klaar kunnen staan. Met name het publiek maakt het evenement. En wanneer ik klaar ben met mijn ronde en opgefrist ben mag ik ’s avonds de prijsuitreiking doen. Prachtig.”

Een toptijd zit er vermoedelijk niet meer in, maar Pieter Smit zal er in elk geval alles aan doen om een tijd van 62 of 63 minuten te lopen. “Het zijn inderdaad geen toptijden, maar ik ben ook geen twintig meer hè”, lacht hij. “Het lopen werkt voor mij heel ontspannen. Als burgemeester maak je toch behoorlijk wat uren en dan is het heerlijk om een aantal keren per week te sporten. Ik merk het ook aan mezelf als ik niet sport, dan ben ik vaak wat chagrijniger. Tijdens het lopen laat ik de debatten dan door mijn hoofd gaan. Of ik tijdens het hardlopen wel eens aan Engel Modderman denk? Dat zou zomaar kunnen, haha.”

Meer informatie over het volledige programma is te vinden op www.runwinschoten.nl.

run-burgemeester