Sporters De Brug vertrekken naar België

debrug1

REGIO – Vandaag (dinsdag) vertrekken een aantal zwemmers en tafeltennissers van de Brug provincie Groningen naar België om daar deel te nemen aan de Special Olympics European Summer Games. Het betreft sporters met een verstandelijke beperking. ‘Onze delegatie is een derde van de gehele Nederlandse ploeg’, zegt Joop Sinnige van de Brug toch wel trots. ‘De openingsceremonie is in Brussel, de sportactiviteiten spelen zich met name af in Antwerpen. Daar zal onze ploeg ook grotendeels verblijven. Ook onze sporters zien deelname aan een dergelijk evenement als een vorm van erkenning. Bovendien kunnen ze zich eens op internationaal niveau meten. Maar let wel: er wordt hard voor getraind hoor. Het is geen vrijblijvend wedstrijdje. Er wordt zeker wat van de sporters gevraagd.’
Vandaag komen de sporters dus in België aan om eerst een aantal dagen te acclimatiseren. De opening staat gepland voor zaterdag. ‘Onze sporters logeren in een soort van Olympisch dorp. Daar is bijvoorbeeld ook een gezondheidscentrum. Sporters worden ‘gekeurd’. Er wordt gekeken of ze bijvoorbeeld een bril nodig zijn. Dit soort evenementen is steeds professioneler geworden. Een prima ontwikkeling. Onze kansen? Geen idee. Maar ik denk dat hoofdcoach Piet Toonder de sporters naar grote hoogte zal leiden.’
Ter voorbereiding op deze wedstrijden kregen de zwemmers training van niemand minder dan Saskia de Jonge, ambassadeur van De Brug en zelf een van Nederlands beste zwemmers. ‘Dat was echt ontzettend leuk. Zowel in het water als op het droge kregen onze zwemmers nuttige tips. Saskia voelt onze doelgroep heel goed aan. Ze gaat bijzonder ongedwongen met de sporters om en met de tips kunnen ze straks nog sneller zwemmen.’ Ook de tafeltennissers kwamen in aanloop naar de Spelen in het nieuws. Zij waren namelijk te gast bij het programma Koffietijd.

debrug1