Wedde in de ban van de Lichtweek

wedde

Datum: woensdag 3 september 2014
Plaats: Kerkstraat, Wedde
Tijd: 15.30 uur

Welk dorp met minder dan zevenhonderd inwoners heeft een gemeentehuis binnen haar gelederen? Dat zullen ongetwijfeld niet veel dorpen zijn. Wedde, het kloppend hart van Westerwolde heeft het. Prachtige plek, de tijd lijkt er te hebben stilgestaan, in de positieve zin van het woord. Met De Burcht om de hoek, gelegen aan de Westerwoldse Aa en lang in beeld om het dorp van Swiebertje te worden. Dat ging uiteindelijk niet door, tot grote spijt van de toenmalige burgemeester Erik Triemstra, die naar verluidt vanwege zijn imposante snor zelf auditie wilde doen voor de hoofdrol…

Maar goed, geen Swiebertje, toch beschikt Wedde over voldoende kenmerken waardoor het een prachtdorp is. Met de Hoofdweg, de Schoolstraat en de Kerkstraat leidend naar een juweel van een kerkgebouw in het midden van het dorp zou Wedde als geheel zo in het spel Monopoly passen. De inwoners zijn gehecht aan traditie, niet voor niets wordt er dit jaar alweer de 56e editie van de Lichtweek georganiseerd. En die Lichtweek is nog altijd een belangrijke week voor het dorp. Daar waar er vele dorpen niet meer in staat zijn om een feesttent of ├╝berhaupt een feestweek op te tuigen, lukt het nabij de Geselberg wel. Waarvan akte.

Daar waar het thema vorig jaar nog ‘Ik hou van Holland’ was, heeft het bestuur van de Lichtweek er dit jaar ‘Er zit muziek in…’ van gemaakt. Groot Groningen arriveert op het moment dat de Burchtschutters de kinderen ondersteunt en hen haast opleidt tot de nieuwe generatie Burchtschutters. Een prachtig gezicht. Tientallen kinderen kunnen zich helemaal uitleven. Secretaris Garrit Kelholt  van de Burchtschutters weet als geen ander hoe het leeft. Want dit is weliswaar de woensdag. Op de zondag is het tijd voor het echte werk. Dan zullen tientallen schutters hun uiterste best doen om de Koningsschutter te worden. "De huidige Koningsschutter heeft er 25 jaar over gedaan", lacht Kelholt. De man in kwestie, Hanno Engelkes was vorig jaar de koning te rijk. En wat menigeen niet weet, de vrouwen van de Burchtschutters hebben allemaal een lange jurk in de kast hangen. "Wanneer hun man dan de Koningsschutter wordt gaan ze zich vliegensvlug omkleden om ’s avonds op het Schuttersfeest als Schuttersvrouw te zijn verkleed", weet Kelholt. Groot Groningen is blij verrast, prachtige tradities blijven in Wedde van kracht. Want om de vijf jaar moeten de laatste vijf Koningsschutters flink aan de bak om zich te mogen kronen als Keizersschutter. Met andere woorden, als de man die prijs wint, kan hij helemaal niet meer stuk in het Westerwoldse.

De winnaars van deze dag zijn nog niet zover, maar de eerste basis is in elk geval gelegd. Bij de jongens weet Marc Lalkens de winst te pakken en bij de meiden is Daniek Vegter de meest gelukkige. Daarna vormt zich een prachtig beeld. De overige kinderen maken namelijk een erehaag voor de twee winnaars, voordat ze met de grote kar in optocht met muziek door het dorp worden gereden. Ondertussen is Catharina Glazenborg, vrijwilligster van de lokale omroep ook gearriveerd. Altijd op de hoogte en altijd in de weer.
De Lichtweek in Wedde, het is een prachtige traditie die hopelijk nog lang in stand wordt gehouden. Het achtkoppige bestuur, aangevoerd door voorzitter Dick Blokhuizen en ondersteund door Laura Reininga, Piet van Leeuwen, Klazina van der Rijst, Reinier van der Veen, Anita IJsenbrandt, Jonne Gruben en Tina de Bondt hebben wederom een prestatie van formaat verricht. De Lichtweek Wedde staat na maar liefst 56 jaar als een huis. Daar kan zelfs het ontbreken van de term ‘Swiebertjedorp’ niets aan veranderen.

wedde

wedde2

weede3