Toernooi VCB ter ere van 40-jarig jubileum

DWG_DWGS-p15.pdf - Adobe Acrobat Pro

“We zijn niet zo van de recepties”

BLIJHAM – Er wordt alweer veertig jaar gevolleybald in verenigingsverband in Blijham. Tijd voor de betrokkenen van VCB om een feestavond op poten te zetten. Geen formele receptie met allerlei plichtplegingen, de vereniging wil juist haar deuren openzetten naar andere verenigingen en belangstellenden in het dorp en haar omgeving. Voorzitter Olf Boesjes kijkt er in elk geval naar uit.

“We zijn niet zo van de recepties”, lacht Olf Boesjes. “We willen er juist een feestavond van maken, met sport, muziek, een hapje en een drankje. Daarbij zijn zowel leden, oud-leden als belangstellenden die het jubileum met ons willen meevieren welkom. Kortom, we zetten de deuren open voor iedereen die maar langs wil komen.” Met pakweg tachtig leden heeft VCB een mooie functie in het dorp. Zowel de junioren die geïnteresseerd zijn in volleybal als de ouderen die graag willen blijven bewegen zijn welkom bij de vereniging, die graag middenin de samenleving staat. “We hebben ongeveer zestig leden bij de senioren en twintig junior-leden”, weet Boesjes. “De jeugd leert bij ons volleyballen vanaf acht, negen jaar en heeft daar veel plezier in. De junioren blijven vaak tot het moment dat ze gaan studeren, daarna vertrekken we en zien we ze over het algemeen niet snel meer terug. Daar treuren we niet over hoor, het is gewoon realiteit en je verandert er ook niks aan. We vinden het jammer, maar we willen er ook graag voor zorgen dat onze vereniging aantrekkelijk blijft voor iedereen.” Ondanks het feit dat gezelligheid over het algemeen voorop staat worden de kantjes er zeker niet afgelopen binnen de lijnen van het volleybalveld. De selectie bij de dames speelt tweede klasse op prestatief niveau en heeft volgens Boesjes de potentie om door te groeien. Heren 1 speelt wat lager, maar dat belet de heren niet om fanatiek de wedstrijden in te gaan. “De dames werden het afgelopen seizoen in de tweede klasse vierde, dit jaar zouden ze zeker kunnen meestrijden om promotie. Wanneer ze dat lukt is dat erg knap. De heren spelen weliswaar iets lager, maar dat wil zeker niet zeggen dat er niet fanatiek gevolleybald wordt.”Om het aantal jeugdleden op te krikken staat VCB zeker niet stil. Eerder dit jaar waren de volleybaldames van Eredivisionist Lycurgus uit Groningen te gast en die clinic is de vereniging goed bevallen. Boesjes sluit dan ook niet uit dat VCB dit in de toekomst opnieuw zal organiseren. “Het was een erg leuk evenement en daarnaast ook mooie reclame voor de volleybalsport. Het is ook leuk voor de hele vereniging, het zijn activiteiten die voor reuring zorgen. Op termijn zouden we dit zeker opnieuw kunnen organiseren.”

Ervaring

Boesjes weet waar hij over praat. De preses van VCB sloeg op zijn twaalfde al voor het eerst tegen een volleybal aan en aangezien de zelfstandig ondernemer nu 57 jaar is, beschikt hij over behoorlijk wat ervaring in de sport. “Het is en blijft een prachtig spelletje”, vindt hij. “Sporten in teamverband vind ik leuker dan op individueel niveau sporten. Zelf heb ik in het verleden hoger gespeeld, maar wanneer je ouder wordt gaat het allemaal niet meer zo gemakkelijk hè…” knipoogt hij. Zorgen om de sport maakt Boesjes zich niet, ondanks het feit dat verschillende verenigingen steeds meer moeite hebben het ledenaantal op peil te houden. “We hebben inderdaad verschillende sporten in het dorp. De ene keer kiest een jeugdlid voor het voetbal, de andere keer voor volleybal of tennis. In het dorp ben je toch wat afhankelijk van het sportaanbod. We hebben als verenigingen enkele jaren geleden de koppen bij elkaar gestoken en zijn gaan samenwerken onder de noemer ‘Sportdorp BLijham’. Daarbij hebben we steun gekregen van Huis voor de Sport Groningen en NOC*NSF om blijven sporten te promoten. Daar zijn we behoorlijk in geslaagd. We proberen onder andere zoveel mogelijk vijftigplussers aan het sporten te krijgen. Maar ook jongeren, we willen ze graag bij onze verenigingen blijven betrekken.”

Boesjes voorziet dan ook een mooie toekomst voor het jubilerende VCB. Het 40-jarig jubileum wordt gevierd op zaterdag 20 september. Er wordt om 19.00 uur gestart met een jubileumtoernooi waarbij teams van zes (waaronder minimaal twee dames) het tegen elkaar zullen opnemen aan het Oosteinde bij Ponyclub Blijham. Er wordt muziek uit de jaren ’70 gedraaid door DJ Marcel Huisman en binnen wordt er een ‘beachsfeer’ gecreëerd door de activiteitencommissie van de vereniging. “En zo hopen we op een mooie avond tot een uurtje of twaalf. Wanneer de deelnemers ook nog in een jaren ’70 outfit komen, dan begint het feest in elk geval goed. We hebben er hier in Blijham in elk geval zin in!”

DWG_DWGS-p15.pdf - Adobe Acrobat Pro