Piet’s Big City Week 39

Samen met modedeskundige Bianca bekijk ik eens in de maand vanaf het terras van Puur!  in de Folkingestraat de modecultuur in de Big City. Hoe is het gesteld met de mode in Grunn? Bianca is in haar oordeel ook vandaag streng doch rechtvaardig. Terwijl aan de overkant van de straat mensen worden gelokt met kreten als Ronde Prijzen en Laatste Dagen is de dame naast mij er van overtuigd dat de alternatief geklede vrouw die voorbij schrijdt nooit sexy kan zijn. Ik riposteer dat het toch vooral afhangt van hoe de dame er uit ziet. Bianca is echter onvermurwbaar. Alternatief is niet sexy! Eigenaar Jan-Willem komt er even bij zitten. Of de Makro man als is gepasseerd? Dat schijnt iemand te zijn die met zijn pasje alles bij de gelijknamige groothandel aanschaft. Beetje vergelijkbaar met Zeeman, hoewel het concern ook pakken van Dick Holthuis uit de jaren 70 verkoopt. Een man op Adidas badslippers nadert het terras. Helemaal fout volgens Bianca, net als de 3/4 broeken van twee vrouwen van het platteland. De Duitsers in de Folkingestraat halen wij er zo tussen uit. Kwestie van ervaring. Alles in kaki, op safari in Stad. Het hele kostuum riekt naar camouflage. Terwijl aan de andere kant van de straat een saai maar keurig echtpaar loopt, raken wij zo langzamerhand gestoord van het lawaai van een reinigingsbedrijf. Radiotechnicus Rolf Schreuder verrast ons met een bezoek en wordt nauwkeurig onderworpen aan een kledingtest. Zelf draagt Rolf schoenen met heel veel gaatjes en geen veters en een modieus T-shirt. Niet alles wat hij draagt is geweldig, maar er is tenminste over nagedacht. Het zogeheten Double Denim, beter bekend als DD, is totaal uit de mode. Met DD wordt bedoeld een spijkerbroek met een spijkershirt. Zo fout! Voorbij gaat een echtpaar met een H&M tasje op de rug. Welk een droefenis! Hij in een polo met dwarse strepen over de broek, een net te lange merkloze broek en schoenen met rubberen zolen, zij in een grijs vestje met 3/4 kaki pantalon.  Bianca moet er spontaan van plassen. Als zij terug is vertelt ze dat de borsten van de Nederlandse dames steeds maar groter worden. Komt volgens Bianca door de Westerse cultuur met veel te veel luxe. Wat vroeger een D cup was, is nu een C cup. Snapt u het nog? Rolf moet met de trein naar Hoogezand en wij zien een man met paarse sokken in Birkenstock slippers. Daarboven een rode broek. Kan het erger? Nee, dan het meisje in haar rode legging. Dat rood zien wij ook terug in het rokje en zelfs in de oorbellen. Een heuse verademing tussen alle ellende. Een vrouw van in de 50 draagt een neon kleurig truitje en naast haar trippelt een zogeheten fifi hondje. Pffff….. Het Chinese meisje op de fiets in een jurkje met balletjes maakt in een klap alles goed. Het was toch wel weer een mooie middag.