‘Jeetje, wat een stempels zeg!’

WINSCHOTEN – De gemeente Oldambt organiseerde afgelopen woensdag alweer voor de vijfde keer de zogenaamde ‘Dag van de Minima’. Net als anders werd er ook dit jaar samengewerkt met maatschappelijke organisaties en lokale bedrijven om de minima van Oldambt een interessante maar zeker ook leuke dag te bieden. En dat lukte.
Het is woensdag kwart voor tien en het is al druk bij de Tramwerkplaats. De Minima zijn kennelijk mensen van de tijd. Een groepje van een man en (vooral) vrouw of twintig keuvelt wat voor de ingang. Hét gespreksonderwerp is toch vooral het boodschappenpakket. Want zonder ook maar iemand tekort te willen doen, dáár kwamen de meeste mensen toch gewoon voor. Om precies 10.00 uur gaan de deuren open en wordt meer duidelijk, ook over het boodschappenpakket. Minima krijgen bij binnenkomst een stempelkaart en pas als ze een stempel bij alle stands hebben gehaald, krijgen ze bij de uitgang liefst twee gevulde tasjes met levensmiddelen mee naar huis.
Geen makkie dus, want er zijn in totaal liefst negentien stands en dus moeten er negentien stempels worden bemachtigd. ‘Jeetje, wat een stempels zeg’, zucht een vrouw, die schijnbaar van plan was om alleen even een boodschappentasje op te halen.
De organisatie van de ‘Dag van de Minima’ staat als een huis.  Dat heeft de gemeente gewoon prima gedaan. Behalve twee boodschappentasjes krijgen Minima bij de ingang een munt voor koffie en gebak. Ook daar wordt gretig gebruik van gemaakt. En als de bezoekers er toch zijn, is het beslist de moeite waard om de stands ook even langs te gaan, en zeker niet alleen voor de stempel. Te gast in de sfeervolle Tramwerkplaats zijn de ANBO, VKB, Humanitas, MartiniZorg, Kledingbank Maxima, Fietsenmakerij Dunning, Goud Goed, Leger des Heils, Noorderpoort, NOVO, Obi’s Stichting, MEE, ARC Computers, Stichting Leergeld, Het Oude Ambt, Bijzondere Bijstand, belastingen en Wmo. Ga er maar aan staan. Voor minima interessante zaken. En gaandeweg blijkt dat zelfs de mevrouw die moeite had met het aantal stempels tóch ook wel geïnteresseerd is in andere zaken. En dat is dus precies het doel van deze dag.
De aanwezigen worden overigens niet overvoerd met informatie. Er is ook ruimte voor leuke dingen. Koffie en gebak dus, en bovendien krijgen ze gratis een ingelijste portretfoto, ook bijzonder. Bovendien is er een verloting. En de prijzen liegen er niet om. Zo is er bijvoorbeeld een laptop te winnen. Want als Minima ben je ook gewoon een computer nodig. Het aanvragen van allerlei zaken gaat tegenwoordig namelijk alleen via de elektronische snelweg en dus is een computer een eerste levensbehoefte geworden. Geld of geen geld. Zonder computer ben je bijna reddeloos verloren.
Ondertussen blijven de mensen maar binnenkomen. Het is een beetje ons kent ons. Er is geen schaamte. Er wordt van alles gevraagd en uiteraard willen de mensen graag met de twee boodschappentasjes naar huis. Maar dat is ook gewoon logisch. Als je het moeilijk hebt, is alles welkom. Helpen alle kleine beetjes. Die tasjes trouwens, worden opnieuw beschikbaar gesteld door hoofdsponsor Plus Veenstra uit Winschoten. Daarnaast dragen meer lokale ondernemers de minima van Oldambt een warm hart toe. Want ook ARC Computers, Croissanterie Le Passage, Grieks Restaurant Rhodos, Bloemsierkunst Kloosterhuis, Brasserie ’t Stadhuys en Lunchroom Broodjes Enzo werken mee, terwijl ook De Tramwerkplaats (sponsoring locatie), Koerts Party Service (twee partytenten), HEMA (fotolijsten) en Etos Winschoten een duit in het welbekende zakje deden.
Mevrouw heeft inmiddels de stempelkaart vol en loopt met twee boodschappentasjes naar buiten. Ze kijkt er even in en kan een glimlach niet onderdrukken. Prachtig!

uitvergroot1 uitvergroot2 uitvergroot3