Contracten huishoudelijke hulp in Vlagtwedde verlengd

SELLINGEN – De gemeente Vlagtwedde heeft de overeenkomsten voor de huishoudelijke hulp verlengd tot 1 april 2016. De gemeente besloot hiertoe, aangezien het vóór 1 oktober moest beslissen welke keuze ze op dit vlak zou gaan maken. Wethouder Wietze Potze toonde zich een tevreden man. Volgens hem zijn kwaliteit en continuïteit van zorgverlening belangrijke redenen die ten grondslag liggen aan dit besluit.
“De kanteling van WMO en huishoudelijke hulp heeft in Vlagtwedde heel goed uitgepakt”, vertelt hij. “We kunnen nu binnen het budget blijven. De eigen bijdrage van burgers is verhoogd en wat we hebben gezien is dat cliënten eerst zelf aan de slag gaan voordat ze een beroep doen op ons. De inwoners zijn zelf dus heel goed bezig, ze vragen pas om hulp als het echt nodig is.” Daar waar er in het verleden geld bij moest, houdt Vlagtwedde anno 2014 dus geld over. Potze waakt echter voor al teveel optimisme. De contracten van de huishoudelijke hulp zijn met een jaar verlengd, wat betekent dat de huidige zorgleveranciers TSN Thuiszorg, Zorgkompas, Buurtzorg, Arlero en Tzorg tot 1 april 2016 zijn vastgelegd. De keuze voor een jaar is bewust, want 2015 wordt als Vlagtwedde gezien als een overgangsjaar voor het uitvoeren van taken van de drie decentralisaties. De ingrijpende veranderingen in het zorglandschap zijn lastig te voorspellen, zo weet ook wethouder Potze. “Ook in de toekomst hopen we binnen het budget te blijven, daar sturen onze WMO-consulenten ook op. Ze bezoeken de aanvragers zelf thuis en wanneer blijkt dat er thuiswonende kinderen zijn die ook wat kunnen doen, zullen ze dit eerst aandragen voordat er budget wordt vrijgemaakt.”
Het beleid van de gemeente Vlagtwedde om binnen het beschikbare budget te blijven heeft haar vruchten afgeworpen, want ondertussen zit er een bedrag van 1,3 miljoen euro in de reservepot. Wethouder Potze weet echter ook dat er andere tijden aan zitten te komen. “Het jaar 2015 wordt zoals gezegd een overgangsjaar, dat geldt ook voor de huishoudelijke hulp. Aan de andere kant is er een dalende lijn in het budget en deze structurele bezuiniging kan niet uit de pot met reserve worden betaald. Maar nogmaals, we zullen eerst kijken hoe dit zich in 2015 ontwikkelt.”

SELLINGEN-wietze-potze