Panenka Magazine: prachtige start; nu het vervolg

SLOCHTEREN/VEENDAM – Wie het hedendaagse voetbal verafschuwt, ronde betonbakken als stadion liever mijdt en nog echt op zoek wil naar de pure voetbalromantiek is bij Panenka Magazine aan het juiste adres. Het initiatief van hoofdredacteuren Tom Bodde en René  Otterloo is prachtig, de eerste uitgave is dat eveneens. Met enkele verbeterpunten, dat wel. Een beoordeling.
Want dat er een mooie markt lijkt te zijn voor Panenka Magazine is duidelijk. De beweging Against Modern Football groeit met de week. Een groeiende supportersschare heeft het gehad met een commercieel gedrocht als de Champions League waarbij de knock-out rondes te voorspellen zijn, wil geen standaard stadions en zit ook niet te wachten op een overname van de voetbalclubs door dubieuze handelaren in olie. Het voetbal verliest stukje bij beetje haar ziel. Geen Sepp Blatter, geen Christiano Ronaldo en geen transfers van 100 miljoen. Wie dit eveneens verafschuwt is bij het tijdschrift van Bodde en Otterloo aan het juiste adres. Het eerste exemplaar bevat een leuk interview met Antonin Panenka, de legendarische Tsjech die de beroemde strafschop tijdens de EK-finale van 1976 gestalte gaf. Ook komt de wasvrouw van Tatabanya in beeld, de club waar Feyenoord-held Joszef Kiprich ooit begon. Eerlijk is eerlijk, daar ga je als liefhebber voor zitten. Verhalen die boeien, blijven beklijven en waarbij de voetbalromanticus wegzwijmelt. Het 52 pagina’s tellende magazine is prachtig ontworpen en het eerste exemplaar ziet er op het oog keurig uit. Het absolute hoogtepunt? Het sfeerverslag van Bodde over de herdenking van de Hillsborough-ramp, waarbij 96 supporters van Liverpool om het leven kwamen. Ruim 25 jaar na dato beschrijft de inwoner van Slochteren de emotionele bijeenkomst op treffende en pakkende wijze. Een pareltje, je voelt de emotie door het verhaal stromen. Voor wie verder houdt van nietszeggende stadions in godsverlaten oorden is bij Panenka Magazine eveneens aan het juiste adres. Zo krijgt het Mijnstadion in het Belgische Beringen wel een heel groot podium met vijf pagina’s aan foto’s. Het verhaal over Meadow Park is daarentegen wel weer erg leuk om te lezen.  Verbeterpuntjes zijn er echter ook. Het sfeerverslag over amateurclub ACV kan beter, een slordigheidje voor de eerste editie. Op de plek waar het aantal toeschouwers dient te staan zijn slechts vier puntjes afgedrukt. Daarentegen zijn de gastbijdragen van Klaas Dijkstra en Wouter Schollema wel weer erg leuk om te lezen. Kortom, de start is goed, maar Panenka Magazine is er nog niet. Wie de heren Bodde en Otterloo een beetje kent proeft de hobby van het groundhoppen in het tijdschrift. Het gevaar daarbij is wel dat het teveel kan uitmonden in hobbyisme en sfeerverslagen over voetbalreisjes. Wanneer de hoofdredacteuren van Panenka Magazine dat weten te vermijden en journalistiek goede producties als de verhalen over Panenka en Tatabanya weten te produceren, gaat Panenka Magazine zeker een mooie toekomst tegemoet. Het eerste exemplaar krijgt vier sterren. De start is dus goed, op naar het vervolg!