‘Voetbalvrouw’ Suzanne van Tongeren laat Wildervank weer bloeien

“Technische zaken? Dan houd ik me wijselijk stil…”

WILDERVANK – Vrouwelijke voorzitters zijn er in het voetbal niet zoveel. Bij SC Scheemda zwaait Christina Lindeman met de scepter en ook Wildervank heeft met Suzanne van Tongeren een vrouwelijke preses. In de Veenkoloniën zijn ze maar wat blij met de enthousiaste Van Tongeren. Ze weet wat buitenspel is en belangrijker, onder haar leiding gebeuren er weer mooie dingen aan de Woortmanslaan.
Ruim tweeënhalf jaar geleden kreeg Suzanne van Tongeren de voorzittershamer overhandigd en leidt ze de vereniging naar betere tijden. “Het vorige bestuur heeft met veel inzet de club op haar manier geleid en dat wordt ook zeker gewaardeerd”, begint Van Tongeren. “Toen wij aantraden als nieuw bestuur constateerden we dat er dingen moesten veranderen om de club voor de toekomst klaar te stomen. De leden gaven wel eens aan dat er in het begin een ‘tsunami’ aan veranderingen werden doorgevoerd, iets wat niet altijd leuk werd gevonden. Maar het was wel nodig. Zo is de biertap uit de kantine verdwenen, al overwegen we wel de biertap terug te laten keren met voldoende controlemiddelen. Verder zegden we het abonnement op Eredivisie Live ook op. We hebben de leden uitgelegd dat het net als thuis is. Als je het thuis wat minder breed hebt gaan daar de extraatjes ook de deur uit. Zo zijn wij ook te werk gegaan. Met een rode potlood aangeven wat niet noodzakelijk was. Op die manier hebben we de financiën weer gezond gekregen.” Van Tongeren is niet het type voorzitter dat met open armen klaarstaat om de credits te ontvangen als het beter gaat. “Een teamprestatie”, noemt ze de achterliggende periode nuchter. Feit is wel dat de arbeid om de club financieel meer lucht te geven is beloond. KNVB-hoofdsponsor ING schreef in maart van dit jaar een sponsorpitch uit waarbij honderd amateurclubs kans maakten op een sponsorovereenkomst met de bank. Wildervank besloot mee te doen en ging hard aan de slag om aan alle voorwaarden te voldoen én een innovatief plan klaar te hebben. Dat lukte. De komende drie jaar zal ING een totaalbedrag van maar liefst 75.000 euro overmaken de club. “Daarbij heeft ING ook gekeken naar de financiële huishouding van de club”, weet Van Tongeren. “Deze beloning is de bevestiging dat onze lijn de goede is geweest. Een geweldige prestatie van de hele vereniging.” Na het binnenhalen van de pitch heeft de club gemerkt hoe belangrijk dit voor de uitstraling van de vereniging is geweest. “Het heeft voor veel positieve aandacht gezorgd en we zitten weer in de spiraal naar boven. Dat is heel leuk om te merken.” Het gaat dus goed met Wildervank, zowel op organisatorisch als sportief vlak. Wat betreft dat eerste aspect neemt de club ook haar verantwoordelijkheid. De club heeft met Wilfried Roelandt een vertrouwenspersoon aangesteld waar leden terecht kunnen met problemen die ze met een onafhankelijk persoon willen bespreken én waar de informatie veilig is. “Wanneer er oproer in een elftal is of een vader van een lid overlijdt is de vertrouwenspersoon er”, legt Van Tongeren uit. “Dat moet een neutraal iemand zijn, ook niet iemand van het bestuur. Van hem komt ook het voorstel om dat jeugdtrainers over een Verklaring Omtrent Gedrag moeten beschikken. Je kunt eventuele incidenten niet voor honderd procent voorkomen, maar je kunt er wel zoveel mogelijk aan doen.”
Paplepel
Een vrouwelijke voorzitter, in de voetbalwereld zie je het niet zo vaak. Dat Suzanne van Tongeren anno 2014 de scepter zwaait is aan de ene kant niet zo bijzonder. Als klein meisje ging ze al aan de hand van vader en moeder naar De Langeleegte om de helden van de profclub te aanschouwen. De belangrijkste bijzaak van het leven is haar dus met de paplepel ingegoten. “Dat kun je wel zeggen ja”, lacht ze. “Bij ons speelde voetbal thuis een hoofdrol. Mijn man (Marco van Tongeren, red) heeft jarenlang bij Velocitas in Groningen gekeept en maakt als keeper ook deel uit van de selectie van Wildervank, waar hij zijn wedstrijden keept in het tweede. Toen er een bepaald geluid uit het bestuur kwam om een aantal dingen binnen de vereniging te veranderen werd mijn mening ook gevraagd. Voordat ik het wist was ik voorzitter… Haha, maar het is leuk hoor. Als je het sportpark oploopt en je ziet de jeugd op zaterdagochtend met plezier voetballen weet je dat je het daarvoor doet.”
Oost Groningen kent tot dusver dus twee vrouwelijke voorzitters in het mannenbolwerk wat het voetbalwereldje nog altijd is. Of de Wildervankster preses het aanraadt? “Ik zou zeggen: trek de stoute schoenen aan. Je moet als vrouw natuurlijk wel feeling met het voetbal hebben, maar het is niet zo dat je in hele technische discussie moet kunnen mengen hoor. Als we met het bestuur en de trainer Jaap Veldhuis overleggen en het gaat over voetbaltechnische zaken houd ik me wijselijk stil…”, sluit ze met een knipoog af.

WILDERVANK - Voorzitter Suzanne van Tongeren