“We hadden het liefst niet bestaan”

Opening nieuw pand Voedselbank Hoogezand

SAPPEMEER – Na negen jaar maakte de Voedselbank Hoogezand en omstreken de overstap van een ruimte bij de Vredekek naar een nieuw pand in Sappemeer. In die negen jaar zag voorzitter Carmen Kluppel van de gelijknamige stichting het klantenbestand groeien. Een dubbel gevoel. Aan de ene kant blij om zoveel mensen in nood te kunnen helpen, aan de andere kant de constatering dat het broodnodig is.
De verhuizing van de Voedselbank afgelopen zomer naar de Kees de Haanstraat in Sappemeer werd afgelopen zaterdag opgeluisterd met een officiële opening. SP-wethouder Peter Verschuren was uitgenodigd voor deze opening en na deze plechtpleging hield Voedselbank Hoogezand en omstreken Open Huis voor belangstellenden die wilden weten wat er bij de voedselbank gebeurt. Voorzitter Carmen Kluppel is met drie vriendinnen de initiatiefneemster van de Voedselbank in Hoogezand. Zij kon afgelopen zaterdag vele belangstellenden verwelkomen. Dat niet alleen, Kluppel zag het klantenbestand de afgelopen jaren sowieso toenemen. “De groei heeft zich het laatste jaar echt doorgezet”, weet ze. “Tot aan het einde van 2013 verstrekten we pakweg zestig voedselpakketten per week en in 2014 groeide dat aan het begin ineens naar 80. Waar dat vandaan komt? Het zou door de actie van RTV Noord kunnen of doordat de crisis steeds meer gevoeld word. Wij denken dat beide aspecten ermee te maken kunnen hebben.” De groei zette zich dit jaar voort, want daar waar er aan het begin van dit jaar nog pakweg 80 pakketten aan noodlijdende gezinnen werden verstrekt, is dat aantal ondertussen opgelopen naar meer dan 140 pakketten. Kluppel voorspelt dat dit aantal nog verder zal stijgen. “De komende weken zullen er nog vijftien aanvragen gescreend worden en vermoedelijk kunnen zij daarna ook voedselpakketten kunnen afhalen.”
Noodzakelijk
Kortom, de armoede is meer dan ooit voelbaar in de provincie Groningen. Het bestuur en de vrijwilligers van stichting Voedselbank Hoogezand en omstreken zijn daarom ook blij dat het nieuwe pand aan de Kees de Haanstraat in Sappemeer sinds twee maanden gebruikt kan worden. Het pand is een voormalige bakkerij en in dit gebouw kunnen de 32 vrijwilligers hun werk beter verrichten. “Voorheen zaten we in een garagebox van vier bij acht meter onder de Vredekerk”, weet Kluppel. “Daar stond de voorraad en daar werd ook ingepakt en uitgedeeld. Door de exponentiële groei konden we er niet meer goed werken, ook niet in het kader van de voedselveiligheid. De vrijwilligers hadden niet eens een wasbak als ze hun handen wilden schoonmaken. Deze verhuizing was dan ook heel hard nodig.” Wat betreft de toevoer van voedsel verschilt de hoeveelheid flink. Op het ene moment vragen de vrijwilligers van de voedselbank zich af of er überhaupt wel genoeg is, vandaag de dag lijkt er voldoende voedsel te zijn voor de vele noodlijdende alleenstaanden of gezinnen. “Er waren wel eens momenten waarop we ons afvroegen hoe we het weer voor elkaar moesten krijgen. Momenteel hebben we voldoende aanvoer van vers voedsel, ook door de voedselboycot van Rusland. Vanuit het depot in Meppel krijgen we voldoende van de landelijke voedselbank. Wat wel eens lastig is dat we het nooit vantevoren weten. Aan de ene kant is dat spannend, aan de andere kant is het lastig plannen.” De vrijwilligers van de voedselbank in Hoogezand verrichten met het verstrekken van voedsel dankbaar werk. “Daar zijn we erg blij mee, maar daar doen we het niet voor”, vervolgt Kluppel. “Klanten tonen hun blijdschap, we doen het vooral voor het feit dat ze het hard nodig hebben. Voor deze groep willen we gaan, ze geven aan niet zonder te kunnen. Dat is voor ons de motivatie.”

Opening voedselbank Hoogezand