Benefietmiddag voor Voedselbank in Stadskanaal

VLAGTWEDDE-Willem-van-veen1

Henk Wijngaard kartrekker van All4Food

STADSKANAAL/VLAGTWEDDE – De problematiek wordt groter en groter, steeds meer mensen belanden in de armoede en weten niet meer hoe ze het moeten rooien. Wat betreft voeding biedt Voedselbank Zuidoost Groningen in de regio Stadskanaal, Vlagtwedde en Bellingwedde uitkomst. Maar er is geld nodig om de boel draaiende te houden. En dus organiseert volkszanger Henk Wijngaard samen met de voedselbank een benefietconcert: All4Food.

De nood is hoog. Aan voedsel geen gebrek, maar er moet wel geld binnenkomen om de kachel te laten roken. Immers, de bestelbusjes van het goede doel lopen niet op water, zo weten ook voorzitter Willem van Veen (foto) en secretaris René Visser. Benzine is duur, het pand moet worden onderhouden en er moeten zo nu en dan aankopen worden gedaan die noodzakelijk zijn voor het draaiend houden van de voedselbank. De twee vertellen vol passie over de voorziening, die anno 2014 nog altijd groeit. “Helaas zeggen we erbij, want het is helemaal geen pretje om afhankelijk te zijn van de voedselbank”, weet secretaris Visser te vertellen. “Ze zeggen dat de crisis over het hoogtepunt heen is, maar dat is echt niet zo hoor. We merken het in het aantal aanvragen dat we krijgen. En die aanvragen worden allemaal gecheckt. Er is een behoorlijk hoge werkloosheid en een groeiende groep die te maken krijgt met schulden.” De twee weten waar ze over praten. Ze lopen al een tijdje mee en weten aardig wat er speelt bij hun cliënten. “Schulden ontstaan bijvoorbeeld door het niet kunnen betalen van de huur”, vervolgt Van Veen. “De deurwaarderskosten die daarbij komen kijken zorgen ervoor dat de rekeningen voor de mensen snel oplopen. In sommige gevallen hebben alle gezinsleden ook nog een mobiele telefoon en ook kopen mensen op krediet bij Wehkamp of Neckermann. Daar worden rentepercentages berekend, dat kunnen deze mensen nooit betalen. Zo lopen de schulden op en komen ze in de schuldsanering terecht. Daar krijgen ze nog een paar tientjes leefgeld per week en moeten ze wat het eten betreft rondkomen van de voedselbank. Zo komen ze bij ons terecht. Ze moeten toch zorgen dat er eten op tafel komt.” En dat aantal groeit. “Het verloop is heel groot, maar we hebben toch moeten constateren dat we meer voedselpakketten zijn gaan verstrekken. Mensen willen helemaal niet afhankelijk zijn van de voedselbank. Wanneer het ze maar even lukt om op eigen benen te staan, melden ze zich af. Daarnaast is er een natuurlijk verloop door het overlijden van klanten.”

Professioneel

De Voedselbank Zuidoost Groningen kan rekenen op een schare trouwe vrijwilligers. Tjasse Kruize uit Sellingen bijvoorbeeld. Hij houdt zich niet alleen bezig met de terugkeer van Oal Graitje, hij levert ook tijdens het gesprek vele kratten met grote kroppen sla af, zodat deze sla weer kan worden weggegeven in voedselpakketten. Dat inpakken wordt bijvoorbeeld gedaan door Bert Hartsuiker. Van Veen en Visser zijn blij met deze trouwe vrijwilligers. “Ondertussen hebben we hier een professionele organisatie opgebouwd”, weet Van Veen te vertellen. “Dat moet ook, want we worden binnenkort ook gecheckt door een organisatie die de voedselveiligheid in de gaten houdt.”

Om de Voedselbank Zuidoost Groningen meer financiële lucht te verschaffen wordt er op zondag 19 oktober het All4Food II benefietconcert georganiseerd. Niemand minder dan volkszanger Henk Wijngaard is ambassadeur van de voorziening. Visser legt uit hoe dit tot stand is gekomen. “We hielden een actie voor de deuren van de Albert Heijn in Stadskanaal en zijn zoon Louis Wijngaard sprak ons aan. Hij vond het zo’n geweldig initiatief dat hij Henk wilde vragen iets voor ons te doen. Zo gezegd, zo gedaan. Nu is Henk ambassadeur van de voedselbank in deze regio. Geweldig.”

Die Henk Wijngaard treedt op zondag 19 oktober op in sportcentrum Bruinsma in Stadskanaal. Hij niet alleen, want ook René Becker komt langs, evenals de twaalfjarige Femke Komies uit Onstwedde. Kaarten kosten 7,50 euro per stuk en zijn verkrijgbaar bij de Primera in Stadskanaal, Vlagtwedde, Winschoten, Musselkanaal en Oude Pekela. Ook Bruinsma Sport in Stadskanaal gooit diverse kaarten in de voorverkoop. Meer informatie: www.voedselbankzuidoostgroningen.nl. VLAGTWEDDE-Willem-van-veen1