De Lichtboei, Oostwold

Feest De Lichtboei

Datum: donderdag 9 oktober 2014

Tijd: 09.00 uur

Tachtig jaar onderwijs in het zonnetje gezet

Twee mannelijke leerkrachten die ieder veertig jaar in het vak zitten, dat verdient wel een vermelding in de krant, moet Esther Baas gedacht hebben. Want niet alleen haar directeur Age van der Meer is veertig jaar actief, ook Bernard Aukes viert een jubileum. Beide zijn ook nog eens op dezelfde school actief. Na de fusie in 2011 is CBS De Lichtboei in Oostwold hun werkdomein. Baas vond dat het tijd werd dat deze zeer ervaren onderwijzers in het zonnetje werden gezet, dus maakt Groot Groningen de rit naar Oostwold. De locatie van de school is werkelijk perfect. Als je de Hoofdweg van Midwolda afrijdt gaat deze automatisch over op de Huningaweg. Een fonkelnieuw gebouw, geopend in 2011 in het Oldambtster Oostwold. Het water van het Oldambtmeer klotst haast zachtjes tegen het gebouw van de school aan. Met andere woorden, De Lichtboei ligt pal aan het water van het project wat het Oldambt veel heeft gegeven.

In die inspirerende omgeving mogen Van der Meer als directeur en Aukes als leerkracht van groep vijf hun werk doen. Een mooiere omgeving is haast niet denkbaar en de twee beseffen zich dat ook. In veertig jaar tijd zagen ze talloze kinderen opgroeien en stappen maken in de maatschappij. Velen vertrokken, want ook in Oostwold en Midwolda sloeg de krimp toe, maar velen bleven ook. Deze dag mist Groot Groningen net een bijzonder feit, want de twee onderwijsveteranen zijn thuis met limousine opgehaald en naar de school gebracht, waar ze groots werden onthaald door pakweg 140 kinderen. Daarna mogen ze deze dag rustig aandoen en zich vooral niet teveel met de gang van zaken bemoeien. Het is hun dag, dus Van der Meer en Aukes mogen rustig achterover leunen. Het wordt geen verhaal dat vroeger alles beter was, zo realistisch zijn ze wel. Wel komen ze tot de conclusie dat er veel is gebeurd. “Wat is er niet veranderd in het onderwijs?”, vraagt Aukes zich af. “Nou, ze zeggen altijd dat kinderen in de loop der jaren zijn veranderd maar dat valt wel mee. Ze zijn misschien wat vrijer geworden. Maar het blijven kinderen en dat is maar goed ook. Ze kunnen lekker kind zijn.” De ontwikkelingen in het onderwijs hebben hen nooit weemoedig gemaakt naar vervlogen tijden. Voorheen waren ze de woensdagmiddag nog wel eens vrij, vandaag de dag moeten er regelmatig rapporten en ander schrijfwerk worden afgemaakt. Je hoort ze niet klagen, de liefde voor het onderwijs zit namelijk diep. “Er is geen dag hetzelfde”, vervolgt Aukes. “Kinderen reageren altijd anders. Verder heb je altijd mensen om je heen.”

Hoogtepunten? De fusie bijvoorbeeld. De Oosterheertschool uit Midwolda en De Wegwijzer uit Oostwold gingen als christelijke scholen in 2011 samen verder. Pakweg dertig jaar geleden vanwege het sentiment ondenkbaar, enkele jaren geleden lukte het wel. Ondanks het vele voorwerk verliep de fusie meer dan goed. “Het betreden van het nieuwe gebouw als fusieschool was een hoogtepunt”, vertelt Age van der Meer. “Eigenlijk konden we vanaf dat moment opnieuw beginnen. Er zijn – denk ik – niet veel onderwijzers die kunnen zeggen dat ze met elkaar een nieuwe school hebben ingericht. En ook nog op een prachtige locatie als deze. Twee culturen kwamen samen op één school, zonder slag of stoot. Het was een hele drukke periode, maar we kijken er met veel voldoening op terug.” Na de bakken koffie, bloemen en het schudden van handen krijgen ze nog meer verrassingen voorgeschoteld. De ouders van de leerlingen hebben pannenkoeken gebakken en die worden gezamenlijk genuttigd als lunch. Daarna laten alle groepen hun stukje in waar ze flink op hebben gerepeteerd. De jubilarissen genieten. Ook het team van leerkrachten laat zich niet onbetuigd. CBS De Lichtboei kan trots zijn op deze onderwijzers. Age van der Meer en Bernard Aukes zijn beide na veertig jaar onderwijs nog lang niet ‘over the hill’. Integendeel, Van der Meer mag van zijn leerlingen nog gewoon mee op schoolkamp. “Het onderwijs houdt je ook jong”, vindt hij. Iets wat Aukes zeker kan beamen.

Feest De Lichtboei

Feest De Lichtboei

Feest De Lichtboei