Raadslid Schreuder pleit voor omstreden expositie in De Oude Wolden

BELLINGWOLDE – Raadslid Sonja Schreuder (Westerwolde Lokaal) pleitte er onlangs al voor in de raadsvergadering. De omstreden expositie Vulvarious, die momenteel te zien is in Paleis Soestdijk II van Johan Vlemmix, zou een uitstekende expositie zijn om de bezoekersaantallen van museum De Oude Wolden in Bellingwolde op te krikken. De expositie brengt dertig door kunstenares Petra Beenhackker gefotografeerde vulva’s in beeld. “Het is geen erotiek, maar pure kunst”, zo betoogt bedenker Vlemmix.

Het idee om de in Eindhoven veelbesproken expositie naar Bellingwolde te halen komt van raadslid Sonja Schreuder (Westerwolde Actueel). In de laatste raadsvergadering hield ze al een hartstochtelijk pleidooi voor de expositie, volgens Schreuder zou het museum De Oude Wolden een boost kunnen geven. De inwoonster van Blijham heeft er naar eigen zeggen al met museumdirecteur Obby Veenstra over gesproken. “Ze is op de hoogte van het idee”, vertelt ze. “Vanuit mijn werk heb ik veel contact met Johan Vlemmix en heb zelf de expositie daar gezien. Het vrouwelijke geslachtsdeel wordt in deze expositie als kunst neergezet. Erg bijzonder.” Bedenker Johan Vlemmix hoopt eveneens op een kans om te mogen exposeren in De Oude Wolden. De Brabander, in het verleden goed voor ludieke stunts als het oprichten van de politieke beweging Partij voor het Feest, wil vooral benadrukken dat het een serieus project is. “Of het voor opschudding zorgt? Ik ben bang van wel”, begint Vlemmix. “Het idee is van mij afkomstig en de gedachte is dat ik samen met kunstenares Petra Beenhackker wilde laten zien dat de vulva ook kunstzinnig benaderd kan worden. Op deze manier willen we het vrouwelijke geslachtsdeel benadrukken. Het is geen enkele manier erotisch bedoeld. Het is op zo’n manier gefotografeerd en bewerkt dat het niks met erotiek te maken heeft. Een vrouw heeft bijvoorbeeld vaginisme en geen behoefte aan seks. Haar vulva is bewerkt tot cactus. Zij geeft aan haar vulva zo te zien en dat erbij te voelen.”

Taboe

Vlemmix wil daarbij een taboe doorbreken. “Wanneer we het over onderwerpen als deze hebben staat het schaamrood op onze kaken. Wij willen juist laten zien dat we het neerzetten als mooi kunstproject. Het is niet eerder op deze manier gedaan. Of er belangstelling voor is? Nou, er hebben landen zoals Amerika en Zuid Korea geïnformeerd naar het project. Daar is de vulva iets heiligs. In Nederland hebben we er een heel ander beeld van.” De bedenker en kunstenares Petra Beenhackker staan volgens Vlemmix klaar om hun expositie naar Bellingwolde te verhuizen. “Het lijkt ons erg leuk om het in het museum in Bellingwolde tentoon te stellen”, vervolgt hij. “Het zal wellicht commotie opleveren, maar ik zou willen zeggen: ga eerst eens kijken voordat je oordeelt. Hopelijk wil De Oude Wolden ons ontvangen, want deze expositie hoort eerlijk gezegd wel in een museum thuis.” Of museum De Oude Wolden haar deuren inderdaad openzet voor de expositie van Vlemmix is nog even afwachten. Museumdirecteur Obby Veenstra is op de hoogte van het voorstel. “Op dit moment heb ik er geen mening over”, begint ze. “We hebben nog een aantal exposities gepland. Of dit concreet kan worden? Nogmaals, op dit moment sta ik er neutraal in.”