‘Radiojunk’ Bert Jan Brinkman droomt van toonaangevende lokale radio

radiojunk

STADSKANAAL – Kom bij Bert Jan Brinkman niet met het verhaal dat lokale radio slechts gerommel in de marge is. De bevlogen radiojunk bruist van de ideeën om de lokale omroep RTV Stadskanaal naar een hoger plan te tillen. Daarin slaagt de Knoalster met verve, want met Jan Paul Beukema heeft de omroep een groot radiotalent in huis. Daar houdt het niet mee op. Want RTV Stadskanaal werkt niet alleen nauw samen met buurman Radio Westerwolde, sinds deze week is ook RTV Parkstad een partner waarmee programma’s worden uitgewisseld.

Van achterover leunen houdt Brinkman ook niet. Naast zijn dagelijkse werk gaan er veel uren in het maken van radio zitten, evenals het vergaderen over de toekomst van lokale radio in Oost Groningen. Met acht andere lokale omroepen zit de inwoner van Stadskanaal regelmatig bij elkaar om de toekomst van lokale radio te bespreken. Die gesprekken mondden eerder al uit in een intensieve samenwerking met Radio Westerwolde, waarbij er zelfs sprake is van een snelle digitale verbinding tussen de twee omroepen. Daar komt RTV Parkstad bij. Wat de samenwerking inhoudt? Nou, RTV Stadskanaal en RTV Parkstad gaan programma’s met elkaar uitwisselen. “Dit gebeurt met name op de vrijdagavond en de zaterdagmiddag”, vertelt Brinkman. “Het programma S-Express wordt een gezamenlijke productie en wordt uitgezonden op beide zenders. Het eerste uurtje is nog op Stadskanaal gericht. Dat heeft ook een praktische reden. Thomas Kaldijk presenteert op RTV Parkstad namelijk zijn bluesprogramma en is een icoon in Veendam. Daar willen we dus niet aan tornen.”

Regionaal Mediacentrum

Naast S-Express wordt op zaterdagmiddag Goud en Nieuw geproduceerd op beide zenders. Met de intensievere samenwerking gaat ook een wens van de overkoepelende organisatie OLON in vervulling. “We praten al geruime tijd met acht andere omroepen over samenwerking”, vervolgt Brinkman. “De landelijke organisatie OLON geeft ook aan dat intensievere samenwerking door lokale omroepen gewenst is. Veel omroepen hebben het financieel namelijk niet gemakkelijk. Daarnaast adviseert het ook te professionaliseren en door deze samenwerking doen we dat.” Brinkman heeft echter nog een droom. Met het oog op de herindeling kan er op den duur een sterke lokale omroep ontstaan die qua organisatie en nieuwsgaring kan concurreren met Radio Noord. “Daar is veel inzet en mankracht voor nodig. We spreken met verschillende omroepen al over het opzetten van een Regionaal Mediacentrum, waarbij de verschillende lokale omroepen hun krachten bundelen. Hoe dat eruit gaat zien hangt onder andere ook af van de herindeling. Welke gemeenten horen straks bij elkaar? Maar zodra dat duidelijk is, zou ik het persoonlijk heel mooi vinden als dat Regionaal Mediacentrum van de grond komt. En als het financieel haalbaar is, eventueel met betaalde verslaggevers die dagelijks werken aan nieuwsgaring.”

Voordat het zover is zal er nog heel veel water door het Stadskanaal stromen, zo weet ook Brinkman. Dromen is echter niet verkeerd, betoogt hij. “Je hebt eigenlijk drie lagen in het publieke omroepbestel. Naast de landelijke en de regionale omroep dient de lokale media zich te professionaliseren, zo is de wens van OLON. Aan ons de taak om dat te bewerkstelligen, we werken wel allemaal met vrijwilligers die het allemaal in hun vrije tijd doen. het medialandschap verandert heel snel, daar willen we als RTV Stadskanaal op inspelen.”

radiojunk