Vrachtschip Jatrie teruggeplaatst in het Stadskanaal

STADSKANAAL - Tewaterlating Jatrie

STADSKANAAL – Ruim vijf jaar verbleef vrachtschip Jatrie aan wal op het terrein van Schutte Metaal. Tot afgelopen vrijdag toen rond het middaguur transportbedrijf Mammoet het schip terugplaatste in het Stadskanaal. Een spektakelstuk, dat nabij de vestiging van Wedeka aan de Oosterkade veel bekijks trok. Na diverse renovatiewerkzaamheden is het echter nu tijd voor de grootste klus. Dit najaar zal bij scheepsrestauratiewerf Talsma de scheepshuid worden vervangen. Daarvoor vaart vrachtschip Jatrie een dezer dagen naar Groningen, waar diverse leerlingen van het Noorderpoort de nodige werkervaring zullen opdoen.

Voordat het zover is wordt het nog even billenknijpen voor initiatiefnemer Jaap Duit en consorten. Vier leerlingen van het Noorderpoort zijn druk geweest om het schip provisorisch dicht te maken en tijdens de vaart naar Groningen zullen er voor de zekerheid een paar pompen aan boord zijn. De scheepshuid verkeert na 85 jaar namelijk in slechte staat, vandaar ook de noodzaak tot restauratie in Groningen. Wanneer deze restauratie voltooid is zal een speciale commissie van de Federatie van Oud Nederlandse Vaartuigen naar verwachting de A-status afgeven, de hoogste status voor monumentale schepen. Dit houdt in dat Jatrie een van de weinige monumentale objecten zal zijn die de geschiedenis van de scheepsbouw en scheepsvaart in de Kanaalstreek levend houdt.

STADSKANAAL - Tewaterlating Jatrie