“Ik wil mijn eigen stijl ontwikkelen”

Singer/songwriter Lars Koehoorn uit Winschoten

Het gaat goed met de carrière van Lars Koehoorn

WINSCHOTEN – De titel singer-songwriter, Lars Koehoorn is er maar wat blij mee. De zestienjarige zanger uit Winschoten brengt zijn derde Engelstalige single op de markt. Na twee producties van Niels Lingbeek is het de eerste zelfgeschreven Engelstalige plaat van Koehoorn. Na een prima start bij het artiestenbureau van Lucas & Gea heeft hij zich van dat imago losgekoppeld. De voertaal in de Rozenstad blijft wat hem betreft Engels.

Zestien jaar pas en nu al timmert Koehoorn flink aan de weg. Zijn zelfgeschreven nummers en covers zijn al te horen geweest bij Radio 538 en SLAM! FM en als het aan Koehoorn ligt stopt het hier niet. De nieuwe single ‘Home’ moet Koehoorn nieuw succes brengen en de start is goed. Zo was hij onlangs al te horen in Café Martini op Radio Noord en mag hij de komende periode optreden in theater De Nieuwe Kolk in Assen. De tiener speelt dan het pauzeprogramma en de afterparty vol bij het concert van het Noord Nederlands Orkest. Bepaald geen kattepis, ,helemaal als je bedenkt dat 3FM-dj Eric Corton de avond presenteert én de cabaretvoorstelling van cabaretière Carolien Borgers ook diezelfde avond in Assen staat geprogrammeerd. Kortom, voldoende potentieel publiek voor Koehoorn, die dan ook erg tevreden is met het verloop van zijn zangloopbaan. Ruim vijf jaar geleden begon het allemaal, de singer/songwriter weet nog precies hoe dat is gekomen. “Op de basisschool speelden we de eindmusical in groep acht en tijdens deze musical mocht ik met mijn personage een sololiedje zingen”, vertelt hij. “Dat ging erg goed en ik kreeg er hele leuke reacties op. Daarna heb ik het lied laten horen aan iemand die actief is op het conservatorium en ook hij was enthousiast. Zo is het eigenlijk begonnen.” Pas elf jaar oud, maar Koehoorn werd al snel opgepikt door het bekende zangduo Lucas & Gea. In het begin zong hij dus voornamelijk Nederlandstalig, maar de leerling van het Dollard College in Winschoten heeft dat voorlopig achter zich gelaten. “Ik wil me richten op het maken van Engelstalige muziek”, vervolgt Koehoorn. “Ik werk ook niet meer samen met Lucas & Gea, wil een eigen stijl ontwikkelen. Tot nu toe gaat dat prima, de eerste Engelstalige singles werden goed ontvangen. Daarna wilde ik zelf een liedje schrijven en uitbrengen, dat heb ik nu gedaan.” Met de single ‘Home’ hoopt Koehoorn een nog breder publiek aan zich te binden. “Het is af en toe best lastig om jezelf te kunnen laten zien, maar het kan zomaar zijn dat deze single me iets extra’s brengt.”

Druk schema

En dan breken er wellicht nog drukkere tijden aan voor Koehoorn. De zestienjarige Winschoter zit in VWO 5 op het Dollard College, heeft ’s ochtends vóór schooltijd nog een bijbaantje bij de Albert Heijn én is iedere dag bezig met muziek. Zelf ziet hij dat anders. “Het is goed te combineren. ’s Ochtends werk ik eerst en daarna ga ik naar school. Anderen zeggen inderdaad dat het een druk schema is, maar ik vind het goed te doen. De uren in de ochtend besteed je anders toch niet echt, daar ben ik geen tijd mee kwijt. En zingen is gewoon mijn hobby en dat wordt nu groter. Niet erg hoor, want ik heb er gewoon veel plezier in.” Koehoorn kan nog anoniem over straat in Winschoten, misschien dat dit in de toekomst gaat veranderen. “Heel soms hoor ik van mensen dat ze mijn muziek herkennen, over het algemeen gebeurt dit nog niet erg veel. Wel geven sommigen aan van me te hebben gehoord, dat is natuurlijk erg leuk om te horen. Mijn droom is om zoals nu helemaal zelfgeschreven nummers te blijven maken en het zou nog mooier zijn dat er op den duur een album uitkomt. Verder zou het natuurlijk geweldig zijn om van het zingen mijn werk te maken, maar als ik realistisch ben is die kans niet heel erg groot. Het conservatorium? Dat ga ik niet doen. Daar word je gevormd door andere mensen en ik wil het juist op mijn manier doen. Zo speel ik al drie jaar gitaar, heb geen les. Ik wil mijn eigen stijl ontwikkelen. Ik wil niet worden gecommandeerd, denk dat deze weg het beste is. Je moet namelijk anders zijn dan de rest als je verder wilt komen”, sluit Koehoorn zelfbewust af.

Singer/songwriter Lars Koehoorn uit Winschoten