Is het einde van een levenswerk in zicht?

DWG_DWGS-p17.pdf - Adobe Acrobat Pro

Raadsleden grijpen sluw de macht bij VCP Oldambt

OOSTWOLD/WINSCHOTEN – Het was na een politieke loopbaan van meer dan dertig jaar een absoluut hoogtepunt in de loopbaan van Engel Modderman. De VCP-voorman kreeg jarenlang te horen dat het communisme ten einde liep in Oost-Groningen. Modderman sloeg genadeloos terug, de VCP haalde op 19 maart maar liefst vier zetels bij de verkiezingen. Nu, enkele maanden later, neemt de invloed van Modderman binnen de VCP af.

De scherpte lijkt verdwenen bij de VCP-fractievoorzitter. De communist pur sang, voortbordurend op het succes in de jaren ’90 van de NCPN, stak naar eigen zeggen het communisme in een modern jasje, daar waar de NCPN bleef hangen in oude stigma’s. De keuze om zich af te splitsen van de NCPN door een ander standpunt in te nemen inzake de aanleg van de Blauwestad heeft Modderman op de lange termijn bepaald geen windeieren gelegd. De toenemende onvrede in Oost-Groningen over het gebrek aan oplossingen vanuit Den Haag en de felle oppositie van de VCP hebben de partij groot gemaakt in het Oldambt en weer op de kaart gezet in Pekela. De VCP wilde meeregeren, maar de houding ten opzichte van kandidaat-wethouder Bard Boon (Partij voor het Noorden) zette de partij buitenspel. Tot grote teleurstelling van Derk Jan Bleeker, die zichzelf al op de wethoudersstoel zag zitten. De VCP ging onverdroten voort en voer opnieuw felle oppositie. De toon werd echter steeds feller. En dat komt niet door de toon van Modderman.

‘Tsarina’ Kamminga

Want op de achtergrond is er iets opvallends aan de hand. De VCP laat zich steeds meer vertegenwoordigen door raadslid Elsa Kamminga, gesteund door collega-raadslid Jan Kenter. Modderman moest de vergadering in juli laten schieten vanwege ziekte en bij het debat over Synergon aan het begin van deze maand was Modderman afwezig wegens vakantie. Koren op de molen voor Kamminga, die Modderman steeds meer in haar greep krijgt en zelf met een ongekende felheid het debat aangaat. Modderman lijkt moegestreden na jarenlange inzet voor de voormalige gemeente Scheemda en het Oldambt.

Kamminga is niet dom, zeker niet, de motie die ze in de raadsvergadering van 8 oktober over Synergon indiende was zelfs zeer slim. Het zette PvdA-fractievoorzitter Gert Engelkens wel even aan het denken, terwijl VVD-fractievoorzitter Hiltsje Rijlaarsdam zich gedwongen voelde kleur te bekennen. De toon die Kamminga gebruikt heeft er wel voor gezorgd dat het krediet van de VCP bij de overige partijen haast volledig is verdwenen. Daar waar Engel Modderman vanwege zijn verdiensten voor de VCP en in de lokale politiek wel enige krediet had bij andere fracties, is dit met Kamminga bepaald niet het geval. Daarmee dreigt het levenswerk van de man die – zoals schrijver Tommy Wierenga het zo mooi verwoordde – ‘hemel en aarde met elkaar verbindt’ ten onder te gaan. De toenemende invloed van Kamminga, gesteund door Kenter, zorgt ervoor dat VCP-voorman Engel Modderman gaandeweg steeds minder te zeggen krijgt. Doodzonde, want in de regio van de gestaalde kaders weet Modderman als geen ander wat het communisme nog echt inhoudt. De vraag is of de inwoner van Oostwold zijn partij op koers kan blijven houden.

DWG_DWGS-p17.pdf - Adobe Acrobat Pro