Jongeren De Kwinne vragen aandacht voor nieuwe alcoholwet

STADSKANAAL – Het provinciale project ‘Maklukzat’ is ook door jongeren van jongerencentrum De Kwinne in Stadskanaal omarmd. De campagne wil jongeren laten zien wat de gevolgen zijn van alcohol en dat je ook plezier kunt hebben zonder alcohol. Naast de provinciale actie voert Stadskanaal ook haar eigen campagne onder de noemer ‘STOP-IT’. Jolien van de Belt van De Kwinne blikt vooruit. Want op zaterdag 29 november moet het één en ander bekrachtigd worden middels een dag vol activiteiten.

De wet zegt vandaag de dag dat jongeren onder de achttien jaar geen alcohol mogen kopen en nuttigen en het project ‘Van 16 naar 18? Maklukzat!’ moet dat nog eens benadrukken. Met andere woorden, jongeren krijgen het opnieuw onder hun neus gewreven wat de gevolgen zijn van alcoholgebruik. De nieuwe wet heeft als doel om overmatig alcohol tegen te gaan en het ‘comazuipen’ aan te pakken. De gevolgen van alcoholgebruik zijn op jonge leeftijd namelijk groot. “Daarom dat hier in Stadskanaal ook een tiental jongeren aan de slag zijn gegaan met dit project”, legt Jolien van de Belt uit. “Dit is een project wat in Groningen breed wordt uitgezet en er kunnen groepjes uit heel Groningen meedoen. In Stadskanaal is ervoor gekozen om een evenement te organiseren en dit onder de aandacht te brengen.” Van de Belt hoopt samen met de andere jongeren het besef te laten ontstaan dat drinken op jonge leeftijd niet goed is voor de ontwikkeling van een jongere. Bovendien is de wet aangepast en moet er een cultuurverandering ontstaan. Niet alleen bij jongeren, ook bij ouders en opvoeders. “Bij sommige jongeren die nu zeventien jaar zijn is er wel eens onduidelijkheid. Een jaar geleden, toen ze zestien jaar waren, mochten ze nog wel drinken en nu opeens niet meer. Dat zorgt nog wel eens voor verwarring.”
Enthousiast
Van de Belt snapt het verhogen van de leeftijd voor het nuttigen en consumeren van alcohol heel goed. “Dit is een goede maatregel. Op jonge leeftijd zijn de hersenen nog volop in ontwikkeling en teveel alcohol kan daar schade aan toebrengen. De jongeren zijn ook heel enthousiast om dit evenement tot een succes te maken en de boodschap zo breed mogelijk uit te dragen. We komen elke week bij elkaar, iedereen heeft een vaste rol. Het voordeel is dat we met het jongerenwerk een organisatie hebben dat zoveel connecties heeft met andere instanties. Daardoor lukt het ons hopelijk om iets moois op te zetten. Dat gaat de jongeren zeker lukken. Naast Van de Belt zijn Arjan Wiekens, Chivano Kwasiba, Yvet Bartelds, Chantal Ketelaar, Bjorn Nieuwenweg, Mariël Dijkhuizen, Fleur van den Berg, Celine Oldenziel, Latisha van der Pol en Sharon Scheper nauw betrokken bij de organisatie van het event. Wat staat er eigenlijk te gebeuren? “Tussen 14.00 en 18.00 uur organiseren we een informatiemarkt waarbij Veilig Verkeer Nederland, Sense en de reclassering een stand hebben waarbij ze voorlichting verstrekken aan belangstellenden.’s Avonds is er muziek. Jeroen Russchen is hier een bekende naam en is de presentator. Hij werkt normaal ook samen met de jongeren. Daarnaast zijn we bezig met een coverbandje. We hebben weinig budget, maar willen er wel een mooie dag van maken.”
Het project STOP-IT Maklukzat wordt op zaterdag 29 november in en rondom jongerencentrum De Kwinne in Stadskanaal gehouden. Vanaf 14.00 uur ’s middags is er een informatiemarkt en ’s avonds vanaf 20.00 uur staat er een feest geprogrammeerd. Een alcoholvrij feest, welteverstaan.
Meer info: www.facebook.nl/stopitmaklukzat.

Jongeren De Kwinne Stadskanaal organiseren groots feest tegen alcohol