Noordbroek kan weer jaren vooruit

Het is zover. Na jarenlang gesteggel heeft Noordbroek haar eigen multifunctioneel centrum. Dat dit bepaald geen sinecure is geweest blijkt wel als je MFC Noordbroek Googelt. Niet zo verwonderlijk, want aan de ene kant is het überhaupt knap dat een kleine gemeente als Menterwolde erin geslaagd is een dergelijk project te realiseren. Een miljoenenproject, met grote risico’s, waarbij de aannemer ondertussen ook nog failliet ging. Met steun van de provincie en de samenleving is het uiteindelijk gelukt. Toen de actie ‘Ton van Noordbroek’ gestalte kreeg heeft Dignie Vermue in deze krant al uitgelegd waar de acties voor dienen. Die Ton van Noordbroek lijkt er ook te komen en daarmee is de financiering afgedekt. Er zijn nog wat subsidieaanvragen in behandeling waardoor de bevolking voorlopig geen acties meer hoeft te ondernemen.
In de week voorafgaand aan de opening ontstond er nog wat ophef. Het bestuur van de stichting MFC Noordbroek legde namelijk haar taken neer. De reden was dat er diverse vergunningen nog niet waren geregeld, waardoor de stichting haar verantwoordelijkheid simpelweg niet kon nemen om de opening voor haar rekening te nemen. “Onverantwoord”, noemde voorzitter Marc Hesp het. Met andere woorden, stel dat er iets zou gebeuren, dan zouden de koppen van het stichtingsbestuur hangen. Nu vindt de opening onder verantwoordelijkheid van de gemeente plaats. Burgemeester Eduard van Zuijlen liet namelijk weten dat de opening gewoon door moest gaan.
En die opening komt er. Met gedeputeerde Marianne Besselink, die zoals gebruikelijk lovende woorden heeft voor de kracht vanuit de samenleving in Noordbroek. En terecht, want naast de officiële instanties hebben de burgers eveneens hard gewerkt aan de realisatie van het MFC. In het MFC komt het Dorpshuis, de Inspecteur Amerikaschool onder leiding van directeur Willem Dreves, Fysiotherapie Noord, de Bibliotheek en verschillende sportverenigingen.
Want mede dankzij de inspanningen van het dorp en het verenigingsleven heeft het MFC een geweldige sporthal gekregen, die qua uitstraling tot de mooiste van de provincie behoort. De sportievelingen in Menterwolde hoeven niet uit te wijken. Buitensport in Zuidbroek, binnensport in Noordbroek. De dorpen waren ooit rivalen van elkaar, maar trekken nu zoveel mogelijk samen op. Een prachtige ontwikkeling en het MFC in Noordbroek laat zien waar dit toe kan leiden. De gebruikers? Nou, met volleybalvereniging Zuvoc, Judovereniging Shi Han en verschillende andere verenigingen wordt de sporthal meer dan nuttig benut.
Wie er allemaal zijn? Nou, Chris Ubels is gesignaleerd, de voormalig wethouders Annelien de Winter en Matty Siersema lopen rond, Anja van Duren heeft dikke pret met Mieke Bos en Lian Veenstra, Jan Batelaan en Roelof Vos zijn van de huidige wethoudersploeg van de partij. Ook wordt de naam onthuld door de kinderen van de school. De bedenkster, Jantien Lambeck, legt uit waarom de ‘Noordsuythoeve’ de lading zo goed dekt. Volgens haar staat Noord en Zuid voor de dorpen die erbij betrokken zijn en ‘hoeve’ verwijst naar het verleden, want het huidige gebouw was voorheen een boerderij. Eerlijk is eerlijk, Noordbroek en Menterwolde kunnen trots zijn op deze prachtige multifunctionele voorziening. Honderden belangstellenden hebben de moeite genomen bij de opening aanwezig te zijn en hun geduld is beloond. Noordbroek kan jaren vooruit met haar MFC.

Opening MFC Noordsuythoeve in Noordbroek 

Opening MFC Noordsuythoeve in Noordbroek 

Opening MFC Noordsuythoeve in Noordbroek