Ruim 25 jaar lokale omroep in Menterwolde

Tientallen vrijwilligers zorgen dagelijks voor radio-uitzendingen

MUNTENDAM – Iets wat jaren geleden nog begon als radio Muntendam en later samenging met radio Meeden bestaat nu 25 jaar. Omroep Menterwolde, de lokale omroep voor de Veenkoloniale gemeente, vierde dat afgelopen zaterdag uitgebreid met een live-uitzending vanuit Dorpshuis De Menterne in Muntendam. Hoofdredacteur Peter Pijper heeft voldoende plannen, secretaris Jan Smit weet nog hoe het allemaal begon.
“In Muntendam begon een enthousiaste groep met radio Muntendam”, weet Smit te vertellen. “Later kwam Meeden daar met een kleine groep bij en samengevoegd tot Menterwolde. Het was een hele andere tijd. Nu gebeurt er veel op de computer en kunnen liedjes zo worden opgestart. Toen werd er nog gewerkt met Revox banden, werd muziek afgespeeld met cassettebandjes, MD’s en later CD’s. In die tijd is er dus veel veranderd, het is gemakkelijker geworden. Toen maakten we nog gebruik van een groot platenbestand, nu heb je de muziek zo gevonden.” Voor Smit is het een hobby, die zich ontplooide bij de ziekenomroep in Winschoten. Ook bij Omroep Menterwolde is hij nog altijd actief met zijn Duitstalig muziekprogramma. Samen met tientallen andere vrijwilligers zorgt Smit ervoor dat Omroep Menterwolde veel eigen producties maakt en eigen programma’s op de zender brengt. Een bewuste keuze, aldus hoofdredacteur Peter Pijper. “Op een gegeven moment zijn we bij elkaar gaan zitten en hebben we ons de vraag gesteld: ‘wat willen we nou eigenlijk?’ De omroep was eigenlijk vijftien jaar slapende. Vanaf dat moment is de knop omgegaan en zijn we aan de slag gegaan.”
Vooruitgang
Pijper heeft zelf enkele middagen per week een programma tussen 13.00 uur en 16.00 uur. De overige uren worden grotendeels opgevuld door enthousiaste vrijwilligers, of wordt er een programma van een andere omroep uitgezonden. Een dag lang integraal radio Noord uitzenden is er voor Omroep Menterwolde niet meer bij. De omroep richt zich juist op het lokale nieuws in de regio. En dat werpt zijn vruchten af. Daar waar er tot voor kort nog enkele tientallen luisteraars per week afstemden op Omroep Menterwolde, zijn dat er nu bijna 300 per dag. Een hele vooruitgang. Pijper hoopt die groei door te kunnen zetten. “Daarbij zijn er een aantal enthousiaste jongeren aangesloten die door hun maatschappelijke stage op het Winkler Prins actief zijn geworden. Ik moet zeggen dat zij een heel goed ‘radiogevoel’ hebben. Daarnaast hebben we de samenwerking met de gemeente meer opgezocht. Naast het feit dat we actief met de lokale politiek aan de slag zijn gegaan, komt er nu ook iemand vanuit de politiek in onze uitzendingen om datgene wat er in raadsvergaderingen wordt besproken in ‘Jip en Janneketaal’ uit te leggen. Negen van de tien keer zijn raadsvergaderingen voor burgers toch lastig te begrijpen.”
Met andere woorden, met de groeiende maatschappelijke rol van Omroep Menterwolde zit het wel goed. Dat bleek ook afgelopen zaterdag, toen tientallen oud-medewerkers en huidige medewerkers het jubileum van de omroep bijwoonden bij een speciale uitzending van de omroep in Dorpshuis De Menterne. Naast deze uitzending was het de open dag van de omroep, waarbij de studio de hele dag open was voor het publiek. Pieter Mik, penningmeester van het eerste uur, onthulde om 12.00 uur de nieuwe zendermogelijkheden via een speciale rode knop. Dit tot groot plezier van alle aanwezigen, die met deze digitale ontwikkeling Omroep Menterwolde een mooie toekomst tegemoet zien gaan. “We willen in elk geval onze huid zo duur mogelijk verkopen met het oog op de herindeling”, vervolgt Pijper. “We willen de komende jaren middenin de lokale samenleving staan, waarbij de Menterwolmers de omroep weer weten te vinden. Wat dat betreft zijn we op de goede weg.”

Omroep Menterwolde vierde zaterdag zijn 25-jarig bestaan. Vanaf 10 uur 's morgens werd live radio gemaakt vanuit “dorpshuis de Menterne” met vele oude bekenden die nogmaals achter de microfoon plaatsnamen en geïnterviewd werden door de medewerkers van nu.