Scholing personeel Dollard College

REGIO – Het Dollard College heeft vorige week haar tweede studiedag voor docenten en ondersteunend personeel van de vestigingen in Winschoten, Bellingwolde, Pekela en Woldendorp gehouden. In navolging van vorig jaar werden alle medewerkers van de school met een gevarieerd scholingsprogramma over de nieuwste methodes op onderwijsgebied bijgeschoold.
Het onderwijs is voortdurend in ontwikkeling. Het Dollard College wil inspelen op de specifieke behoefte van de leerling. De school wil het onderwijs meer personaliseren en de docenten en medewerkers hier verder in scholen.
Het aanbod was breed op de scholingsdag. Tijdens de workshop differentiëren leren docenten om te gaan met de soms grote verschillen in leerbehoeften binnen één klas. Ook is het scholingstraject OBIT aangeboden. Ook was er een workshop over de onderwijsmethode Eduscrum, deze methode laat leerlingen intensief, plezierig en met veel resultaat samenwerken. “Met Eduscrum kan ik als docent me meer richten op de individuele leerling en wordt het leerproces beter zichtbaar”, aldus docent Saskia Tuenter. “Leerlingen worden door deze manier van samenwerken en leren beter voorbereid op de toekomst.”
‘Flipping the classroom’ of populair gezegd een ‘You Tube college’ kan bijdragen aan gedifferentieerd onderwijs en past goed in de scholingsambitie van het Dollard College. Met dit ‘omgekeerd lesgeven’ kunnen leerlingen naar de les luisteren en kijken, wanneer de leerling het zelf goed uitkomt. Hierdoor komt er in de les tijd vrij voor individuele aandacht en dingen die normaal als huiswerk worden opgegeven zoals opdrachten maken, onderzoekjes doen en in groepjes werken.
Het ondersteunend personeel, zoals de conciërges en technische onderwijsassistenten, hebben ook veel te maken met leerlingen. Zij kregen een training in communicatieve en pedagogische vaardigheden.
Voor de medewerkers van de vestigingen van het Dollard College in Winschoten, Bellingwolde, Pekela en Woldendorp was het een inspirerende en boeiende scholingsdag.