Sporttalenten krijgen de ruimte op Winkler Prins

VEENDAM – Het initiatief van gymdocent Nermin Cosovic om leerlingen van het Winkler Prins de kans te geven om hun sporttalent te ontwikkelen slaat aan. Momenteel maken pakweg veertig talenten gebruik van de mogelijkheid om naast hun schooluren en sporturen bij hun sportclub ook extra te kunnen sporten dankzij de flexibiliteit van de middelbare school. Groot Groningen praat met een aantal van deze talenten, die in hun sport voor het hoogst haalbare gaan.
Want dat het de zes sporters menens is, blijkt wel uit de liefde die ze hebben voor de sport. De veertienjarige Thymo Kolman en Hendrik Broekema zijn fanatieke zwemmers bij zwemvereniging Bubble in Veendam, de elfjarige Lars van Oostrum en de vijftienjarige Larissa Bultena leven zich uit op de judomat bij Judoschool Veendam en de meiden Maureen Zuur (13) en Nicole Veninga (14) volleyballen bij Flash Veendam. Ze hebben bewust gekozen voor extra sporturen. Winkler Prins biedt ze die mogelijkheid en de tieners zijn er blij mee. “Ik train nu met de schooluren erbij zes uur en drie kwartier”, vertelt Thymo Kolman. “Ik zwem daardoor veel, krijg extra conditie en heb een grote stap gemaakt. Wel is het soms op woensdag en vrijdag zwaar. Maar ik merk wel dat ik echt beter ben geworden. Één jongen was bij wedstrijden vaak sneller dan ik was, maar laatst heb ik hem verslagen. Dat geeft wel een lekker gevoel. Toen ik hem zag balen gaf dat wel een kick”, lacht hij. Ook Hendrik Broekema weet dat de extra zwemuren hem goed doen. Voor de jongens is het soms vroeg opstaan, want op maandag en dinsdag maken ze hun zwemuren vóórdat ze op school zijn. “Maar dat gaat prima”, vertelt Hendrik Broekema. “Het is soms wel vroeg, maar het is niet extra zwaar ofzo.”
De volleybalmeiden van Flash Veendam zijn eveneens blij met de keuze om extra te kunnen trainen. “Nermin traint op conditie en heel veel op kracht en is heel fanatiek”, legt Maureen Zuur uit. “Ik ben er vorig jaar mee begonnen en het gaat goed. Niet iedereen uit mijn team traint extra en soms merk je het verschil wel. Door de extra trainingen ben ik wel beter geworden. Het is goed dat het er is.” Ook Nicole Veninga is blij met de extra uren training. “Het leukste is om zo hoog mogelijk te volleyballen. Ik heb me opgegeven omdat het heel leuk is om te doen.” Ze volleybalt bij Flash Veendam B2 en merkt echt dat ze vooruitgang boekt. Docent Nermin Cosovic hoopt in april 2015 met een selectie schoolvolleyballers mee te doen aan een kampioenschap beachvolleybal in Brazilië. “Eerst zien of dat allemaal lukt”, aldus Maureen.
“Maar als het lukt wil ik daar zeker bij zijn.” Nicole Veninga sluit zich daarbij aan. De volleybalster heeft niet zozeer idolen, maar droomt stiekem wel van een carrière zoals volleybalkanonnen Laura Dijkema en Manon Flier. “Soms denk ik daar wel eens aan, het zou wel leuk zijn”, lacht ze.
Ontwikkeling
Wat betreft de judoka’s merken Lars van Oostrum en Larissa Bultena ook dat het extra trainen zijn vruchten afwerpt. De elfjarige Lars zit in de brugklas, maar maakt al een jaar lang gebruik van de mogelijkheid om extra judotrainingen af te werken. “Ik mocht vorig jaar ook al meedoen”, begint hij. “Nu train ik anderhalf uur extra per week.” Lars zit op het VWO en soms zijn de extra uren wennen voor hem. “Voor jou is het nog nieuw, wij zijn al gewend hoe we het regelen”, vult Maureen Zuur aan. Toch heeft Lars van Oostrum zeker talent. Op een groot judotoernooi in Venray werd hij derde. “Zo’n groot toernooi winnen lijkt me erg leuk”, vervolgt hij. “Ik had een beetje pech, want mijn eerste tegenstander was de nummer één. Ik had kunnen winnen als ik wat beter had opgelet.” Ook de vijftienjarige Larissa Bultena merkt dat ze groeit. Op datzelfde judotoernooi in Venray werd ze het afgelopen jaar negende, het jaar ervoor zevende. “Dit jaar had ik één ronde verder kunnen komen”, legt Larissa uit. “Het ging mis op conditie, dat krijg je door net dat stapje extra te trainen. Wat ik het leukste aan judo vind is het toepassen van de technieken in wedstrijden.”
Niet zozeer de wedstrijd op ‘ippon’ uitgooien is de uitdaging voor Larissa, ze wil graag op alle gebieden een betere judoka worden. Larissa heeft niet zozeer een idool, toch geniet ze wel van judotoppers. “Laatst zag ik Kim Polling iemand uitgooien. Die worp zou ik heel graag onder de knie willen krijgen. Dat was echt een hele mooie worp.” De zes hebben zo hun ambities. Samen met pakweg veertig andere leerlingen sporten ze vol overgave om beter te worden. Toch voelen ze zich soms een vreemde eend in de bijt, helemaal wanneer andere leerlingen hun vraagtekens zetten bij zoveel extra inspanningen. “Ze zeggen dat we gek zijn”, vertelt Thymo Kolman. Maar zijn er nooit leerlingen die nieuwsgierig zijn naar het programma? “Soms wel”, legt Maureen Zuur uit. “Dan vragen ze hoe het is.”
Kortom, het topsporttraject op het Winkler Prins begint al te landen. Deze zes zijn de eerste lichting, hopelijk zullen er vele volgen. Aan Thymo Kolman, Hendrik Broekema, Lars van Oostrum, Maureen Zuur, Nicole Veninga en Larissa Bultena  zal het zeker niet liggen.

 Veendam Leerlingen Winkler Prins-2

Veendam Leerlingen Winkler Prins