Avebe, Ter Apelkanaal

Ter Apelkanaal Opening Avebe-4

Uitvergroot Groningen

Datum: donderdag 30 mei 2014

Tijd: 15.30 uur

Avebe heeft haar gewenste nieuwe fabriek

Aardappelenzetmeelfabrikant Avebe opent deze dag haar nieuwe fabriekshal. De oude hal was al meer dan vijftig jaar oud en om met de tijd mee te gaan heeft de wereldspeler ingezet op een innovatieve ontwikkelen. Daarvoor moest er wel diep in de buidel worden getast, de kosten van het drie jaar durende project zijn geraamd op 45 miljoen euro.

De opening van deze fabriekshal gebeurt onder grote belangstelling. Boeren, zowel nationale als internationale zakenpartners en politici hebben de moeite genomen om naar de fabriekslocatie in Ter Apelkanaal af te reizen. De groep aanwezigen is groot en niet voor niets. Avebe is een begrip in de regio. Haast iedere Groninger Drent en Ost-Fries zal het concern kennen. En die geschiedenis gaat ver terug. Al in 1904 had Ter Apelkanaal haar aardappelenzetmeelfabriek en de oprichting van Avebe werd in 1919 een feit. Kortom, bijna honderd jaar is de coöperatie al actief. In die tijd heeft het een onuitwisbare indruk achtergelaten in de hele provincie Groningen. Een vaandeldrager qua bedrijvigheid. Zoals in de jaren ’70 van de vorige eeuw, toen de rijke industrieel R.T. Roelofs de directeur van het concern was en tegelijkertijd ervoor zorgde dat de betaald voetbalclub in Veendam in de benen werd gehouden. Kortom, Avebe zit diep verankerd in de Veenkoloniale samenleving.

Bij een opening hoort een speciale gast. En aangezien de portefeuille Landbouw een prominente is voor gedeputeerde Henk Staghouwer, vond hij het geen probleem tijd vrij te maken in zijn agenda. Dat was bepaald geen sinecure, want eigenlijk zou zijn collega Mark Boumans hier staan. Wegens ziekte was de VVD’er echter verhinderd, waardoor de voormalig bakkersondernemer met plezier het stokje wilde nemen.

Wie er nog meer zijn? Nou, burgemeester Baukje Galama bijvoorbeeld en wethouder Roelof Plieger van de gemeente Stadskanaal, wethouder Seine Lok van de gemeente Vlagtwedde en ook ondernemer Martin van der Leest (SealteQ Group) is van de partij. Verder wordt Hilbrand Sinnema van LTO Noord gesignaleerd en lopen de medewerkers Bert Smit en Hessel Holwerda van Avebe rond. Na een uitstekend ontvangst wordt de menigte begeleid naar een ruimte waar CFO Ed Kraaijenzank zijn gasten welkom heet. “Tien jaar geleden stond Avebe er heel anders voor”, geeft hij in zijn toespraak aan. “We hadden te maken met een zwaar verouderd machinepark.” Vervolgens meldt hij de ontwikkelingen die het concern heeft doorgemaakt. Die ontwikkeling is een uiterst knappe prestatie van alle betrokkenen rondom Avebe. Er is besloten te innoveren, de nieuwe fabriekshal zou de locatie Ter Apelkanaal weer toekomstperspectief geven en daarom is besloten een bedrag van 45 miljoen euro te investeren in die nieuwe hal. Gedeputeerde Staghouder toont zich namens de provincie een dankbaar bestuurder. Volgens hem is de investering waar Avebe trots op mag zijn. “Dit concern is een belangrijke speler op het gebied van werkgelegenheid”, vertelt hij. “Met meer dan 1000 medewerkers staat het bovendien op een 34e plaats in de Top 50 van beste werkgevers van Nederland. In onze provincie staat Avebe zelfs in de top drie.” De rol van Avebe als maatschappelijk belangrijke partner wordt dan ook geprezen.

Wat de nieuwe fabriekshal Avebe gaat brengen? Dat weet Kraaijenzank prima te verwoorden. “Avebe richt zich steeds meer op de voedingsingrediëntenmarkt”, vertelt hij. “Met de nieuwe fabriekshal zijn we flexibeler, kunnen we sneller inspelen op de marktvraag. De hal is zodanig gebouwd dat we bijtijds kunnen schakelen wanneer de situatie daarom vraagt.” Kortom, de vestiging in Ter Apelkanaal is weer helemaal klaar voor de toekomst. De regio Zuidoost Groningen mag dankbaar zijn, want de banen van meer dan 400 medewerkers zijn aan de M. en O.- weg de komende jaren gewaarborgd. Dankzij Avebe, de coöperatie die met haar rijke historie blijft innoveren en ondernemen. Alleen dat al is een compliment meer dan waard.

Ter Apelkanaal Opening Avebe-4

Ter Apelkanaal Opening Avebe

Ter Apelkanaal Opening Avebe-2

Ter Apelkanaal Opening Avebe-3