Derde Helft Week 45

Retro is in, ook in de voetballerij. Die wetenschap bracht de journalisten Leo Oldenburger (jarenlang SBS-commentator bij Oranje) en Edwin Struis (Nu Sport) op het idee een competitie voor failliete profclubs op te zetten. Tot de uitverkoren clubs behoort BV Veendam, samen met FC Wageningen, SVV Schiedam en HFC Haarlem. Ze worden volgend jaar juni bijeengebracht in een tweede divisie oude stijl. Jan Korte is inmiddels aangesteld als coach van Veendam. We mogen hem helpen. Bij deze mijn elftal: Op doel Egbert Darwinkel (VAKO); achter Angelo Cijntje (ACV), John van Dalen (ACV), Jelle Wagenaar (ACV)en Guus de Vries (WKE); middenveld met Patrick Lip (Genemuiden), Erwin Buurmeijer (ACV) en Haaye Feenstra (ACV); voor Kazim Bisimana(Viboa), Age Heins Boersma (Boso Sneek) en Robbie Holder (WKE). Wat is uw opstelling en stuur die naar dickheuvelman@live.nl. Weet wel dat oud-kolonicio’s die nog bij profclubs actief zijn, geen toestemming krijgen voor deze wedstrijden.

De schaatsstatisticus van Groningen, Taeke Plas, heeft zijn 39ste Scheuveljoarbouk afgeleverd. Als altijd zijn alle cijfers en ranglijsten weer ingeleid met enkele gepeperde en soms zelfs niets ontziende commentaren. Iedereen die bij Taeke’s geliefde langebaanschaatsen kritische kanttekeningen plaatst, komt vroeg of laat aan de beurt. Voor de laatste keer overigens, want de cijferfreak geeft er de brui aan. Er is steeds minder interesse voor zijn werk, waarvoor ook Peter Boogers (eerste Groninger sprinter die onder de 40 seconden reed) en Erick van Egeraat de basis hebben gelegd. Taeke: “De nieuwe generatie schaatsenrijders bekijkt alles via internet. (…) Het loont niet meer zo veel tijd te spenderen aan iets dat niet optimaal wordt gewaardeerd.”

Gaan we over naar de zure bommenregen die Taeke tot slot liet neerdalen. Allereerst werd Mart Smeets neergesabeld, door Taeke verantwoordelijk gesteld voor het bij herhaling afzeiken van de 10 kilometer, die ‘de Mart’ afdeed als het kijken naar het groeien van gras. Plas: “Terwijl wij als schaatsfans moesten aanhoren hoe flitsend en spectaculair het Amerikaanse basketbal wel was. Alleen al daardoor ben ik basketbal gaan haten.”

Maar een schaatsgrootheid als Ard Schenk staat bij Plas eveneens op de zwarte lijst. Want ook Schenk vindt de 10 kilometer niet meer van deze tijd. Dus is pek en veren zijn deel. Taeke: ”Geen standbeeld voor deze man. Jawel, een standbeeld met hem aan de galg! Met op de sokkel deze tekst: ”Deze drievoudig Europees- , wereld- en Olympisch kampioen vermoordde het allroundschaatsen.”

Ook met Rintje Ritsma, de man die dit jaar via het NK in het Olympisch Stadion het schaatsen op open ijs nieuw leven in blies, vereffende hij een rekening. Plas verwees naar de tijden toen Ritsma fel tegenstander was van buitenbanen. Plas: ”Ik denk dat hij op deze leeftijd al lijdt aan Alzheimer.” En ISU-baas Ottavia Cinquenta is een draaikont van jewelste.

O ja, Taeke’s Oadelskalender (eeuwige ranglijst) wordt bij de vrouwen nog steeds aangevoerd door Jorien Voorhuis en bij de mannen door Yuri Solinger.