Boven Pekela moet honderd procent energieneutraal worden

Pekela Duurzame cooperatie

Coöperatie Pekela Duurzaam krijgt steeds meer vorm

NIEUWE PEKELA – Het bestuur van de pas ontstane Coöperatie Pekela Duurzaam heeft voldoende plannen voor een duurzaam Pekela. De betrokkenen hebben met een werkgroep in het dorp Boven Pekela de doelstelling vastgelegd om van dit dorp een honderd procent energieneutraal dorp te maken. Dat is ambitieus, maar voorzitter Coen Oosterveld is vol goede moed. De komende tijd werkt hij samen met de overige leden van het bestuur aan een goede voedingsbodem voor de coöperatie.

“We zijn gestart met een project om van Boven Pekela een energieneutraal dorp te maken”, legt Oosterveld uit. “Samen met een werkgroep, welke uit verschillende inwoners van het dorp bestaat, werken we aan een plan om dit te realiseren. Dat kan door het opwekken van energie via zonnepanelen of andere duurzame middelen. Dat is inderdaad een hele ambitieuze doelstelling, maar we willen ons daar samen met de werkgroep voor inzetten.” Het verduurzamen van Boven Pekela is het eerste doel. Voordat het echter zover is zal er veel water door het Pekelderdiep stromen. De werkgroep van zeven Boven Pekelders is volgens Oosterveld echter enthousiast en wil de mogelijkheden onderzoeken om dit te realiseren. “We doen dit onder begeleiding van Stichting Samen Energieneutraal. Frans Stokman maakt ook onderdeel uit van deze stichting. Stokman was eerder betrokken bij de oprichting van Grunneger Power, hij heeft dus ervaring met concrete initiatieven en kan ons daarin ook van bruikbare informatie voorzien.” Wat betreft het verduurzamen van Boven Pekela, er is al gesproken met de Theo Tijssenschool en ook het Dorpshuis heeft zich niet onwelwillend uitgesproken over het plan. “Het heeft enige tijd nodig, maar bij succes kan het leiden tot meer. Ook voor de voetbalclub Pekelder Boys kan het heel interessant zijn, daar zijn we bijvoorbeeld nog mee bezig. Ik kan me voorstellen dat de energiekosten voor een voetbalclub behoorlijk hoog zijn.”

Professionalisering

Naast het inzetten van de Coöperatie Pekela Duurzaam op het verduurzamen van Boven Pekela gaat het bestuur aan de slag om de eigen organisatie te professionaliseren. Dat gebeurt door het inhuren van deskundigheid en de focus op ledenwerving. Ook wil het de relatie met het bedrijfsleven in de regio verstevigen. “We willen graag de samenwerking het het project Slim Wonen opzoeken”, vervolgt Oosterveld. “Dat zorgt ervoor dat het bedrijfsleven ook een impuls krijgt.”

Om de vooruitgang van de Coöperatie Pekela Duurzaam voor te leggen aan leden en belangstellenden organiseert het op donderdag 6 november een Openbare Algemene Ledenvergadering. Dat gebeurt in Dorpshuis De Kiepe in Nieuwe Pekela. “Ons doel is om in 2014 ongeveer 50 leden te werven, we zitten nu nog op de helft. Vandaar dat ook niet-leden welkom zijn om onze plannen en ideeën aan te horen. Hoogleraar Frans Stokman uit Groningen en mede-oprichter van Grunneger Power zal een inleiding houden.”

De avond in De Kiepe begint om 19.30 uur. Meer informatie over de coöperatie en de stukken voor de ALV is te vinden op www.pekeladuurzaam.nl.

Pekela Duurzame cooperatie