Derk Jan Bleeker

Derk Jan Bleeker

Kort van stof, er niet omheen draaien en vooral oog hebben voor de verhoudingen. Met Derk Jan Bleeker verliest niet alleen de VCP een waardevol raadslid, de hele Oldambtster raad moet het straks doen zonder zijn bijzondere, maar interessante gedachten. Want Bleeker heeft het hart op de juiste plaats, werkt zonder dubbele agenda en had zich oprecht ten doel gesteld de gemeente Oldambt vooruit te stuwen. Een te hoge bloeddruk gooide roet in het eten.

Hopelijk blijft Bleeker zo nu en dan wel de raadszaal bezoeken en de ontwikkelingen volgen. Want dat de man met het imposante gestalte iets toevoegde was wel duidelijk. Niet voor niets Twitterden SP-fractievoorzitter Martin Viel en D66-voorman Johnny de Vos positieve woorden over de ondernemer, die zich aansloot bij de communisten om wethouder te worden. “Aardige man met interessante ideeën”, aldus Viel. Hij had gelijk. Als er één politicus was die er niet voor zichzelf zat, was het Derk Jan Bleeker. Alleen al daarom is het jammer dat zijn gezondheid roet in het eten gooide. Begrijpelijk, het lijf gaat nou eenmaal boven het gekissebis in de Oldambtster raadszaal. Maar zijn bijzondere kijk op zaken zette je aan het denken. “Ik moet dit doen”, vertelde hij vorig jaar aan Groot Groningen. “Deze streek gaat helemaal kapot, dat gaat mij aan het hart. Daar wil ik iets aan doen.”

Zijn humor, zijn gevleugelde uitspraak ‘Eenden vliegen in kuddes, adelaars vliegen alleen’, zijn oprechtheid. Derk Jan Bleeker was en is gewoon een aardige man met een grote gunfactor. Een langer verblijf was hem echter niet gegund. Geen politiek is geen ergernis en dat zal zijn bloeddruk hopelijk goed doen. Maar de raad in Oldambt moet het nu doen zonder het excentrieke raadslid uit Beerta. De 67-jarige Bleeker kan nu helemaal gaan genieten van zijn pensioen. Al is de vraag voor hoe lang, want de kans bestaat altijd dat de teloorgang van het Oldambt hem weer beweegt. Zijn Oldambt, waar het volgens Bleeker zo anders en zoveel beter kan. Juist daarom is Derk Jan Bleeker het Gronings Goed van deze week.Derk Jan Bleeker