Stadsvervoer Hoogezand definitief gered

HOOGEZAND – De stichting Stadsvervoer HS zal met ingang van 15 december 2014 het vervoer binnen de gemeentegrenzen van lijn 276 ( de Servicebus) gaan uitvoeren met vrijwilligers. Dit heeft te maken met de financiële tekorten van het OV-bureau. Het OV-bureau zal moeten snoeien in de meest onrendabele buslijnen. Dat heeft tot dit burgerinitiatief geleid, wat ervoor zorgt dat de stadsbus in Hoogezand in leven blijft.

De stichting Stadsvervoer zal de route van de huidige Servicebus met vrijwilligers rijden met een kleinere bus dan de huidige Servicebus. Een 8-persoons busje met lage vloer. Deze Stadsbus wordt door het OV- bureau gefinancierd. Dit houdt in dat het OV-bureau de aanschaf en exploitatie betaalt.

Om het vervoer te kunnen doen heeft de werkgroep Stadsvervoer HS een campagne gevoerd om voldoende vrijwilligers te krijgen. Er zijn advertenties geplaatst en er is op 17 september een informatiebijeenkomst in de Kern gehouden. Dit heeft erin geresulteerd dat zich aanvankelijk ruim 70 potentiële vrijwilligers gemeld hebben. Met al die aangemelde personen heeft de werkgroep in oktober gesprekken gevoerd en is gekeken of men geschikt is om als vrijwillige chauffeur op de Stadsbus te kunnen rijden. Een aantal personen heeft zich na het gesprek teruggetrokken en ook personen die een werkloosheidsuitkering van het UWV hebben, kregen geen toestemming. Ook heeft het bestuur een aantal personen na het gesprek moeten afwijzen. Op dit moment zijn er ruim 40 vrijwilligers over. Deze vrijwilligers ondergaan binnenkort nog een medische keuring en moeten nog een rijtest doen. De verwachting is dat er dan misschien nog een paar afvallen. De vrijwilligers die goed door deze testen heenkomen, krijgen op 28 november een vrijwilligerscontract.

Op 13 december zal bij De Hooge Meeren om 14.00 uur het startschot gegeven worden van dit vrijwilligersproject. Daar zal dan het busje te zien zijn en ook zullen de vrijwilligers aanwezig zijn. Ook de directeur van het OV-bureau en de wethouder vervoer van de gemeente Hoogezand-Sappemeer zijn uitgenodigd.

De werkgroep is bezig een bestuur te vormen, die het stokje na 13 december van de werkgroep gaat overnemen. Dit bestuur zal zich actief moeten inzetten om het gebruik van de Stadsbus te bevorderen.