Vijfde editie Dutch Supercross trekt duizenden liefhebbers naar Zuidbroek

Dutch Supercross Zuidbroek 2012

7, 8 en 9 november

ZUIDBROEK – Iets wat begon in de manege van Appingedam is na enkele jaren uitgegroeid tot een evenement met duizenden toeschouwers. De Dutch Supercross zet aanstaand weekend de Eurohal in Zuidbroek opnieuw op stelten. Naast verschillende Nederlandse toppers komen er rijders uit de hele wereld. Van de Verenigde Staten tot Zuid Afrika, ook de buitenlandse crossers weten de Veenkoloniën te vinden.

Dat is mede te danken aan de inspanningen van het zevenkoppige bestuur. Met passie en liefde voor de sport zorgen zij ervoor dat de vijfde editie van de Dutch Supercross het bezoeken meer dan waard is. De groei zit er namelijk in. Toenemende toeschouwersaantallen, meer buitenlandse crossers en ook voldoende Nederlandse vedetten. Zuidbroek heeft het allemaal. Toch blijven de bestuursleden bescheiden. Cornelis Lemstra, verantwoordelijk voor Marketing en Communicatie, vertelt hoe de Dutch Supercross is ontstaan. “Eigenlijk is het in 2005 gestart”, begint hij. “In de winter gaat de crossbaan vaak dicht en MC Delfcross begon in een manege in Appingedam met het organiseren van indoor motorcrossevenementen. De jaren daarna verhuisde het naar de Dollard manege in Winschoten.” Omdat het organiseren van de wedstrijd een schot in de roos bleek te zijn, stond de organisatie van MC Delfcross voor een keuze. Of doorgaan op dezelfde manier, of inzetten op groei en de motorcrosswereld een serieus crossweekend aan te bieden. In 2010 kozen de betrokkenen voor het laatste en die keuze heeft het bestuur uiteindelijk geen windeieren gelegd. De Dutch Supercross heeft een gerespecteerde naam opgebouwd en groeit langzamerhand uit tot een begrip in de provincie Groningen. En als het aan Lemstra ligt wordt het evenement in Noord-Nederland steeds bekender. “Er zit ieder jaar groei in qua toeschouwersaantallen”, weet hij. “De eerste jaren hebben we ons vooral ingezet om bekendheid te verwerven in de crosswereld. De eerste twee jaren heeft de motorcrosswereld ons goed weten te vinden. De echte liefhebbers kwamen vanuit heel Nederland en België om dit evenement te bezoeken. Daarna hebben we de focus gelegd op de regio, zodat naast de liefhebbers ook mensen in de regio warm worden gemaakt voor de Dutch Supercross in Zuidbroek.”

Aan het deelnemersveld zal het ook dit jaar niet liggen. Want alhoewel sommige namen voor het grote publiek wellicht wat onbekend zijn, is het bestuur van de Dutch Supercross er weldegelijk in geslaagd gerespecteerde crossers naar de Veenkoloniën te halen. “Op vrijdagavond is er de competitie voor de districtslicentiehouders”, vervolgt Lemstra. “Dat zijn de crossers uit de regio die het evenement hebben grootgemaakt in Winschoten. Op zaterdag en zondag komen zowel de mannen uit het nationale circuit als de internationale rijders in actie. In eerste instantie reden de twee verschillende groepen met elkaar, later hebben we daar aparte klassen van gemaakt. Qua niveauverschil was het wel zo eerlijk. En er zijn gewoon niet zoveel Nederlanders die acteren in de top. Wel jammer, maar het is de realiteit. Toch hoeft het publiek zich geen zorgen te maken, diverse topcrossers uit Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten doen mee. Zojuist kreeg ik ook nog een inschrijving uit Zuid Afrika binnen.”

Aantrekkelijke optie

Kortom, aan internationale deelnemers geen gebrek. Wat dat betreft heeft de Dutch Supercross het geluk dat een week later een grote supercrosswedstrijd gepland staat in Stuttgart. Het bestuur van de gelijknamige stichting beseft zich dat terdege. “Dat is een evenement dat al twintig tot dertig jaar bestaat en tienduizenden toeschouwers trekt”, vertelt Lemstra. “Dat zijn andere verhoudingen. Wij betalen de crossers ook geen startgeld en vergoeden geen reiskosten. Wel proberen we de internationale crossers buiten Europa hotelovernachting aan te bieden. Vaak vinden ze Zuidbroek een aantrekkelijke optie om toch daar te crossen. Veel crossers zien ons evenement als een soort van trainingswedstrijd voor de grote wedstrijd in Stuttgart. Niet erg, want zo kunnen wij toch toppers naar Zuidbroek halen. Uit Nederland doet bijvoorbeeld Mike Kras mee, een Nederlandse topper die het afgelopen jaar zwaar ten val kwam. Maar hij vindt het leuk bij ons, vandaar dat hij het hier weer wil gaan proberen.”

Wat betreft de voorbereidingen is het druk, erg druk voor het bestuur en de pakweg honderd vrijwilligers. Alles wordt tot in de puntjes geregeld. “Het is eigenlijk een fulltime baan, maar we doen het vrijwillig”, lacht hij. Dat blijkt. Afgelopen zondag werd het zand al in de Eurohal gereden en op maandagochtend kwam er een Belgische baanbouwer die de baan heeft aangelegd. De Nederlandse toppers hebben vanmiddag (dinsdagmiddag) de baan kunnen testen en de buitenlanders die gearriveerd zijn hebben die mogelijkheid ook. Dan barst het spektakel op vrijdag 7 november los. Zondag 9 november is de laatste dag in de drieluik. Lemstra heeft er zin in. “Jazeker, we hopen dat het weer een spektakel wordt. Hoeveel publiek we kunnen verwachten? Dat vinden we eerlijk gezegd moeilijk schatten. Vorig jaar trokken we over drie dagen tussen de 4000 en 4500 toeschouwers. Het zou mooi zijn als we ook in dat opzicht weer groeien.”

Meer informatie over de Dutch Supercross in Zuidbroek is te vinden op www.dutchsupercross.nl.

Dutch Supercross Zuidbroek 2012