De trieste teloorgang van de Goddelijke Kanaries

VEELERVEEN – Daar waar het vriendenteam van Veelerveen enkele jaren geleden nog op eigen kracht de derde klasse behaalde, is het anno 2014 niet goed gesteld met ‘Vallerveen’. En dat is eigenlijk zonde. De krimp wordt ook bij voetbalclubs langzamerhand zichtbaar in Oost Groningen. Het zo bijzonder jammer zijn dat uitgerekend zo’n leuk clubje als Veelerveen daar de dupe van wordt.
Want wanneer je een blik werpt op het team dat vorig jaar nog het kanariegeel droeg, kun je constateren dat deze bijzondere verzameling voetballers Veelerveen misschien wel een aantal jaren boven haar stand heeft doen laten leven. Top vierde klasse, zelfs derde klasse, het kon allemaal in Veelerveen. Vooral dankzij een uniek vriendenteam dat niet alleen op het veld bokje voor elkaar stond, maar ook naast het veld glorieerde.
Zo af en toe kwam ik een aantal van de club tegen. Frank Pilon bijvoorbeeld, of Martijn Baas. Beiden waren en zijn louter positief over de club, die vooral garant staat voor gezelligheid en saamhorigheid. Op zich geen ‘unique selling point’, vele clubmensen zeggen dat over hun club, maar de bewoording van de twee was altijd oprecht. Feestjes in de Schutstal, biertjes drinken in de Stad, het was niet ondenkbaar dat de equipe van ‘Vallerveen’ doodleuk met een formatie van 25 personen aan kwam zetten. De spelersvrouwen van de heren voetballers gingen vanzelfsprekend mee. Tekenend voor de hechte band.
Afgelopen zomer vond er helaas een leegloop plaats. Aanvoerder Lars van Ravenshorst vond qua werk zijn heil in Noord-Holland en diverse spelers verruilden de club voor Westerwolde. Niet onlogisch, maar voor Veelerveen een forse aderlating. Het is niet verwonderlijk dat de kleine club met de dorpen Veelerveen, Vriescheloo en een klein deel Vlagtwedde als achterland heeft het na de degradatie naar de vijfde klasse het moeilijk heeft. De ploeg staat stijf onderaan en eigenlijk verdient de club beter.
Clubicoon Arie van Ravenshorst, PR-vrouw Willeke Bergman, de komische verslaggever Erik Rouppé, ze zetten zich met hart en ziel in voor de club. Misschien wel tegen beter weten in, opgaan in vv Westerwolde lijkt onvermijdelijk. Gezien het unieke karakter van de club is dat doodzonde, want dankzij de verhalen van Pilon en Baas gun ik ze aan de Veelerveensterweg het allerbeste.
Martijn Folkers