“Een beetje het Copacabana van Oost Groningen”

BLIJHAM – Tijdens het warmste herfstweekend ooit startte ook de inschrijving voor Strandvolleybal Westerwolde. Het toernooi is een begrip en of het nu door de warme omstandigheden kwam of dat de volleyballers weer zin hebben in een toernooi, feit is dat Strandvolleybal Westerwolde een recordaantal aanmeldingen mocht verwelkomen. Ruim 459 aanmeldingen, terwijl er maar plaats is voor ‘slechts’ 182 teams. Voor Bert Zuurman en consorten was het een memorabele vrijdagnacht. De organisatie moet liefst 120 teams teleurstellen.
Want nadat de online inschrijving in de nacht van vrijdag 31 oktober op zaterdag 1 november openging, had Bert Zuurman na dertig seconden al ruim 75 (!) inschrijvingen binnen. Na drie minuten tikte de teller al 375 inschrijvingen aan, om vervolgens te eindigen op 459 aanmeldingen. Er bleken ook een aantal teams zich dubbel te hebben aangemeld, aangezien ze de kans zo wilden vergroten om vooral mee te kunnen doen bij Strandvolleybal Westerwolde. Na 28 jaar is het toernooi dan ook springlevend. Bert Zuurman is er nog een beetje beduusd van. “Dit is gigantisch, niet normaal eigenlijk”, lacht hij. “Ik dacht eerst: er gaat iets niet goed bij de automatisering.” Gaandeweg de minuten wegtikten kwam Zuurman tot het besef dat het toernooi op het strand van Wedderbergen populairder is dan ooit. “Het was een glorieus moment. Of het ons een boost geeft? Jazeker, we zijn weer wakker geschud zo na de zomervakantie.” Het toernooi brengt Westerwolde een positieve ‘vibe’. Het succes is na zoveel jaren ongekend en groeit nog steeds. Bert Zuurman probeert er een verklaring voor te vinden. “Iemand zei ooit: ‘het gaat nergens over’. Dat vind ik wel de beste omschrijving. Er wordt gevolleybald, maar als de mensen uit het veld stappen zijn ze de uitslag haast vergeten. De gezelligheid staat voorop, het is één grote reünie voor iedereen. Daarnaast is het een plat, laagdrempelig toernooi. Dat zorgt er denk ik voor dat zoveel teams dit willen meemaken.”
Met andere woorden, de organisatie van het beachvolleybaltoernooi gaat met een heerlijk gevoel richting de Kerstdagen. In deze tijd is het qua organisatie nog relatief rustig. Er worden gesprekken met sponsoren gehouden, hier en daar wordt er gebrainstormd over de nieuwe editie in juni 2015, maar dat is het voorlopig ook wel. Pas na de jaarwisseling zal de organisatie stappen gaan maken, om in de laatste maanden voor 12, 13 en 14 juni volop aan de bak te moeten. Maar de honderden volleyballers zijn  het gewend, in juni is de organisatie altijd tiptop in orde. Zuurman en consorten zijn altijd op zoek naar ideeën, ook om het uitdagend te houden. Het toernooi groeit in Wedderbergen haast uit haar jasje. Wil ze net als het Beach Soccer, waar zoon Mick Zuurman zich actief mee bemoeit, ook verhuizen naar het strand van Blauwestad? “Nee, we zweren haast bij de locatie Wedderbergen”, vertelt Zuurman. “Deze locatie is ons zó dierbaar. Mooi uit de wind, het is een beetje het Copacabana van Oost Groningen. Blauwestad wil ons heel graag hebben, maar voorlopig gaan we hier niet weg.”