Gezond ontbijten is het devies in Veendam

Datum: donderdag 6 november 2014
Plaats: raadszaal, Veendam
Tijd: 09.00 uur

Het Nationaal Schoolontbijt staat vandaag op de agenda in de gemeente Veendam. Tenminste, de leerlingen van de Margaretha Hardenbergschool mogen vandaag aanschuiven in de Veendammer raadszaal. Ruim 35 leerlingen met pakweg negen begeleiders zijn gearriveerd in het hart van de Parkstad. In de leeftijd van 4 tot 12 jaar, de kinderen hebben zich allemaal keurig aangekleed voor deze bijzondere gebeurtenis.
Want de 35 leerlingen maken namelijk deel uit van een groter geheel. In het hele land zijn er maar liefst 500.000 kinderen van ruim 2500 scholen die meedoen aan het ontbijt. Niet zomaar, want het is de bedoeling om kinderen bewust te maken van het belang van goed en gezond ontbijten. In de weken voorafgaand aan het ontbijt was er in de landelijke media al enige ophef ontstaan, want de organisatie wilde af van het ‘gesponsorde’ ontbijt en de regie weer in eigen hand nemen. Dat betekende: geen zoete producten meer op tafel, louter gezonde voedingswaren als beleg.
In Veendam hebben ze zich keurig aan deze afspraak gehouden. Voordat het zover is opent burgemeester Sipke Swierstra het ontbijt en heet hij de kinderen van harte welkom. Hij leert de kinderen allereerst iets over het burgemeesterschap. “Wat betekent de ketting die ik omheb?” vraagt hij. Leerlinge Amber weet het juist antwoord: “Dat betekent dat u de burgemeester bent!” Samen met de wethouders Bert Wierenga en Jaap Velema zorgt Swierstra ervoor dat de kids zich volledig op hun gemak voelen. Een mooi gezicht. Nadat Swierstra heeft gepeild wie er allemaal al ontbeten heeft, wordt hij gerustgesteld. Het overgrote deel heeft zich verheugd op het prima ontbijt dat voor de tientallen deelnemers klaarstaat.
Onder de aanwezigen ook Elmar Bijl, gymdocent op onder andere de Margaretha Hardenbergschool. De goedlachse Bijl heeft het zichtbaar naar zijn zin, evenals de andere begeleiders, die zien dat de kinderen het zich goed laten smaken. Op de zaterdag acteert de bovenmodale voetballer Bijl in het oranje van de Onstwedder Boys. En daar waar de ausputzer de linie vorig jaar nog gesloten kon houden, lijkt het dit jaar soms wel een schiettent. De vierde klasse is inderdaad anders dan de derde, zo weet ook de ervaren Bijl. Degradatiezorgen dus, alleen vandaag niet. Deze dag laat ook Bijl het zich goed smaken. Wat er allemaal op tafel staat? Nou naast brood ook krentenbollen, kaas, melk, appelstroop en een appel tot besluit. De organisatie heeft de landelijke regels gehanteerd, want ook in Veendam is geen pak hagelslag te ontdekken. Chapeau! Na een klein uurtje is het spektakel voorbij. Dan wil Sipke Swierstra namens hem en de wethouder symbolisch afrekenen. Hij overhandigt een cheque ter waarde van 300 euro aan leerlinge Stacy, die het zichtbaar spannend vind. Logisch, want je staat immers niet elke dag oog in oog met de burgemeester. De 300 euro is voor het goede doel, dat dit jaar Make A Wish is. Dit doel vervult de wensen van kinderen en jongeren tussen de drie en achttien jaar met een levensbedreigende ziekte.
Adjunct-directeur Jantina Kuitert kijkt terug op een geslaagde ochtend. “We doen al jaren mee”, vertelt ze. “In de voorbereiding tot deze ochtend hebben we de lesmethode in onze lessen gebruikt, ook om kinderen bewust te maken hoe belangrijk het is dat ze goed ontbijten.” En dat het belangrijk is, hebben de kinderen deze ochtend kunnen leren. Dank gemeente Veendam, het was heerlijk!

Kinderen ontbijten met burgemeester en wethouders in de raadzaal van het gemeentehuis in Veendam 

Kinderen ontbijten met burgemeester en wethouders in de raadzaal van het gemeentehuis in Veendam 

Kinderen ontbijten met burgemeester en wethouders in de raadzaal van het gemeentehuis in Veendam