Het moet beter in het Hoogezandster Oosterpark – week 46 – 2014

Buurtcomité in gesprek met gemeente over Rijksmonument

HOOGEZAND – Het buurtcomité onder leiding van Elzo de Visser pleit voor een verbetering van het Oosterpark in Hoogezand. Daartoe hebben de buurtbewoners een visiedocument onder de titel Oosterpark: het moet beter uitgeschreven. Deze is vorige week overhandigd aan de wethouders Marco Metscher (ChristenUnie) en Oetra Gopal (GroenLinks). Aan de hand van acht thema’s moet de wijk én het park verbeterd worden.
Die acht thema’s zijn de imago en het uitstraling van het park, de communicatie met bewoners en gemeente, het park zelf en het onderhoud ervan, veiligheid in de wijk, de staat van straten en paden, de schade door aardbevingen, inzet van bewoners en tot slot de financiën. Al deze aspecten zijn verweven in het visiedocument, waarbij zowel de korte als de lange termijn van de Oosterparkwijk in Hoogezand voldoende aandacht krijgt. “Het Oosterpark is een Rijksmonument, een van de visitekaartjes van Hoogezand”, aldus Elzo de Visser.  “Het park vertoont verschijnselen van verval en dat vinden wij doodzonde.” Om haar ongenoegen kenbaar te maken schreef buurtgenoot Lindy Lou van der Meulen medio augustus een brief naar de gemeente Hoogezand. Groot Groningen besteedde aandacht aan de zaak en zodoende ging het balletje rollen. Het buurtcomité wat uit die reuring is ontstaan is nu in gesprek met de gemeente Hoogezand en die gesprekken vinden plaats in een goede sfeer, zo benadrukte De Visser. “We zijn in deze wijk trots op het visitekaartje en we willen de verbeterpunten onder de aandacht brengen van de gemeente”, motiveerde hij de totstandkoming van het visiedocument. “We willen gecoördineerd te werk gaan, met het oog op de korte termijn en de blik gericht op de lange termijn. We zijn goed begonnen en hebben twee goede gesprekken met de gemeente gehad. Onder andere met Sjors Kivietsbos, dat is de belangrijkste, want hij heeft dit Rijksmonument in zijn portefeuille.”
Allure
Kortom, het visieplan moet het Oosterpark weer de status en de allure geven van voorheen. Het Rijksmonument stamt uit 1931 en is ontworpen door gemeentearchitect M.J. Westerling naar een ontwerp van tuinarchitect J. Vroom jr. Het buurtcomité wil ervoor zorgen dat het Oosterpark weer opbloeit en geen slachtoffer wordt van bezuinigingsdrift. Dat de gemeente Hoogezand de situatie en de huidige staat van het Oosterpark niet onderschat bleek wel uit het feit dat het college met maar liefst twee wethouders was afgevaardigd. Allereerst mocht Marco Metscher (ChristenUnie) de beleidsnotitie in ontvangst nemen als portefeuillehouder Groen, ook Oetra Gopal mocht met Monumentenzorg onder haar beheer het visiedocument aannemen. “Het is een Monumentencomplex, een trots hart van Hoogezand”, aldus Metscher. “Wij als gemeente van Hoogezand hebben gemerkt dat de bewoners stáán voor dit park. We zijn blij om te merken dat de gemeente en het comité op hetzelfde spoor zitten. Ik hoop dat we als gemeente en comité kunnen laten zien dat we een mooi park hebben én dat we dit mooi kunnen houden. Daar streven we in deze samenwerking naar.”

Hoogezand comite oosterpark