Piet’s Big City Week 47

Een eervolle uitnodiging valt mij ten deel. Ik mag op 18 december het afscheid van burgemeester Ruud Vreeman in Huize Maas presenteren. Dat doe ik graag, ik vind Ruud namelijk een topgozer. Tweemaal liep ik met hem Herestraat Helemaal. De eerste keer interviewde ik Ruud, de tweede keer was het andersom. Toen had de burgemeester ook zijn ketting om en verraste hij mij met de erepenning van de stad Groningen. Voor zijn afscheid mocht ik ook nog eens de band uitzoeken. Nou houden wij beiden van de blues, dus was de keuze heel snel gemaakt. Lefthand Freddy, met afstand de beste bluesband van stad en ommeland en nog veel verder, met in de hoofdrollen Fred Reining als zanger en gitarist Lefthand Freddy en Hans Waterman, de oud-drummer van Cuby and the Blizzards en Solution, spelen op zijn afscheid. En natuurlijk zal Vreeman ook zelf nog een nummer ten gehore brengen. Ruud zingt namelijk zelf ook niet onverdienstelijk de blues. De burgemeester wil op een informele, vrolijke manier uitgezwaaid worden en daarom is er geheel in eigen stijl naast de blues gedacht aan bier en bitterballen. In Huize Maas zullen Lefthand Freddy, de sprekers en de presentator op hetzelfde podium in dezelfde grote zaal staan waar op zondagmiddag 9 november het zo succesvolle Sixties Festival werd gehouden. Bijna 500 mensen genoten en swingden als in hun jonge jaren op muziek uit de sixties. Dat Huize Maas als een rode draad door mijn leven loopt wordt hiermee maar weer eens bevestigd. Daarom was het ook zo bijzonder om na jaren weer eens in dit roemruchte pand voor een bomvolle zaal bandjes aan te kondigen. Ik herinner mij concerten die ik aan de Vismarkt organiseerde met Harry Muskee en Mathilde Santing, toentertijd het symbool van de Nederlandse lesbiennes in Nederland. Stampvol was het en ik heb nog nooit zoveel dames in corduroy broeken bij elkaar gezien. Bij het optreden van Harry Muskee was het zo druk dat de condens van de muren droop. Toevalligerwijs speelde in het voorprogramma Lefthand Freddy, toen nog met The Aces. Eigenlijk is het jammer dat burgemeester Ruud Vreeman vertrekt. Voor mij had hij tot zijn zeventigste mogen blijven. Op 31 december wordt Vreeman 67 jaar, dus had hij nog 3 jaar door mogen gaan. Dit hadden maar heel weinig Stadjers een slecht idee gevonden. Voor de commissaris van de Koning, Max van den Berg, had Ruud ook aan mogen blijven, maar de burgemeester vindt ruim een jaar voldoende. Hij wil andere leuke dingen gaan doen. Reizen, schrijven, tekenen. Maar zij gerust brave burgers, volgens Ruud Vreeman is de nieuwbakken burgemeester Peter den Oudsten, ook een hele goede. Jammer alleen van zijn voornaam. Daar hebben Groningers namelijk niet zulke goede herinneringen aan. Wellicht is het een goed idee om zich Pieter te noemen. Pieter den Oudsten, burgemeester van Groningen. Dit hoort niet alleen beter, het geeft vooral ook een veiliger gevoel.