Jakob Zwinderman

Jakob Zwinderman is voorzitter van de Protestantse gemeente Oude Pekela, voorzitter van de Ondernemersvereniging Oude Pekela, Vice voorzitter D66 Regio Groningen en organisator Blues in Pekel.  Hij schrijft deze week over Pekela pronkjewail.
‘Ik vind dat deze plek mij onvoldoende biedt, ik heb zin om te verhuizen’. Een zin die ik opvang uit een gesprek op een zonnig terras  in … Leiden. Ine, een vriendin uit Leiden, verdedigde met hand en tand de stelling dat Leiden toch echt wat biedt en voldoende culturele afwisseling heeft. Daarna gingen we naar de schitterende Lakenhal. Een mooi museum met een gedeelte over de vergane industrie van het Leidens laken.
Direct vallen mij de parallellen, tussen Leiden en Pekela, op; mensen kunnen hun eigen omgeving verketteren, anderen gaan direct de andere en mooie kanten aanhalen. Ik moet vaak uitleggen wat ik in Pekela zoek. Ik ben er geboren en getogen, heb een mooie jeugd gehad, ben gelukkig getrouwd, mag mijn tijd delen met mijn getalenteerde jongens, heb mijn familie op steenworp afstand, een lekker huis met een ruime tuin en een driedubbele garage met drie auto’s. Daarnaast een leuke groep van vrienden en kennissen om me heen. Pekela is mijn warme bad. Zou ik hetzelfde huis in Leiden willen hebben, zou ik eerst miljonair moeten worden. De tweede parallel; waar mensen zich niet meer verbonden voelen met hun omgeving ontstaat een ander (negatief) beeld en is er kans op verbittering. De Leidense man maakte  de indruk niet echt op de hoogte wat zijn omgeving Leiden te bieden had aan mogelijkheden. Ik noem dat gecultiveerde domheid. Je verdiept je niet echt, je zoekt niet meer, je bent niet meer in contact en daarom wordt alles zwart/wit, de ontvankelijkheid ontbreekt.
Pekela is een prima plek voor mensen die een betaalbare woning zoeken, deel willen nemen in het verenigingsleven (sport, kerk, politiek), met breed winkelaanbod en rust & ruimte. Eén keer per week zit ik in het Westen en minstens één keer  in een gloeiende file, wat een ellende. Wil ik cultuur snuiven, bezoek ik een concert van Pekelpop, Culturele commissie Pekela of Blues in Pekel. Of ik ga grasduinen in de culturele agenda van Stadskanaal, Veendam of Winschoten.
Ik blijf in Pekela, een prima plek en met de goede mensen om je heen woon je altijd met genoegen. ‘

PEKELA - Jakob Zwinderman