Jesse Koch treedt in de voetsporen van zijn vader

Tiener uit Stadskanaal draagt bij aan MaklukSquad Groningen

STADSKANAAL – Zeven scholieren van het Alfa-College in de stad Groningen zijn momenteel druk doende met de organisatie van het alcoholvrij evenement MaklukSquad. Onder hen de 16-jarige Jesse Koch uit Stadskanaal. De tiener heeft de afgelopen tijd veel energie gestoken in het contracteren van artiesten en reclame maken voor het festijn. Koch heeft het niet van een vreemde. Vader Hugo Koch organiseert namelijk al jaren concerten en festivals in de streek.
Het project en evenement MaklukSquad is bedoeld om aandacht te vragen en jongeren te wijzen op de risico’s en gevaren van alcoholmisbruik. De overheidcampagne ‘MaklukZat, van 16 naar 18’ is door het Alfa College omarmd en de onderwijsinstelling heeft Koch en zijn medescholieren gevraagd (hier op de foto gezet door Niek de Groot) om in de stad Groningen een evenement op te zetten dat de situatie benadrukt. “We willen jongeren laten zien dat het ook zonder alcohol heel leuk kan zijn”, vertelt Koch. “Nu zie je dat veel jongeren onder de achttien thuis feestjes organiseren of soms onder de achttien jaar wel de kroeg inkomen.” Met andere woorden, volgens de scholieren is het ook mogelijk zonder alcohol plezier te hebben. Er moet dus een cultuur doorbroken worden. Ondertussen zijn de zeven scholieren al wekenlang druk doende om alles in goede banen te leiden. Iedereen binnen de projectgroep heeft zijn of haar eigen taak. De studenten multimedia en vormgeving hebben de werkzaamheden namelijk keurig verdeeld. Jesse Koch houdt zich bezig met het contracteren van artiesten en het regelen van een locatie. “We zijn er elke dag de hele dag mee bezig”, vertelt hij. “Van negen uur ’s ochtends tot vier, vijf uur ’s middags. En dat vijf dagen in de week. Eerst moesten we een locatie vinden, ook zijn we bezig veel reclame te maken en hebben we al een aantal artiesten gestrikt.” De tiener durft nog niet te zeggen hoeveel bezoekers er komen. “We hebben vrij kortgeleden een Facebookaccount aangemaakt en op dit moment hebben zich er ongeveer veertig aangemeld. Maar veel mensen van school zeiden al dat ze zeker willen komen.” Om de prijs hoef je het dan ook niet te laten, want de entree bedraagt 2,50 euro in de voorverkoop.
Voetsporen
Koch maakte de poster, haalde al artiesten als Kid de Blits binnen en Saint Grey en Tommie Brink zijn eveneens van de partij. Daarnaast slaagde de inwoner van Stadskanaal er in om met het Newscafé een A-locatie te regelen in de binnenstad van Groningen. Jesse heeft het niet van een vreemde, want zijn vader Hugo Koch is een bekende naam in de Knoalster muziekwereld. Met name op het gebied van harde rockmuziek en heavy metal heeft Koch senior zijn naam gevestigd. Het jaarlijkse festival Very ‘Eavy, wat vader Hugo mede organiseert, is niet voor niets een succes een groeiend qua bezoekersaantallen. Heeft Jesse de kunst goed afgekeken? “Ik heb inderdaad wel meegekregen hoe het moet. Hij vertelde me wat een normale gage is voor artiesten en hoe het beste een locatie kunt regelen.” Qua muziekstijl is Jesse echter een andere smaak toebedeeld. Daar waar vader Hugo houdt van ‘gruntende’ zangers en snijdend gitaarspel, richt zoon Jesse zich meer op hiphop en drum & base. Niet gek dus dat hij deze stijlen in de line up van zaterdag 27 november terug heeft laten komen. Is vader Hugo dan wel van de partij?
“Het is voor hem te hopen van wel…”, grijnst Jesse Koch.Het evenement MaklukSquad wordt gehouden op 27 november in het Newscafé aan het Waagplein in Groningen. Het alcoholvrij festijn begint om 20.00 uur en een kaart kost in de voorverkoop 2,50 euro. Aan de kassa betalen bezoekers 4 euro per kaart. Meer finromatie is te vinden op www.makluksquad.nl of facebook.com/makluksquad. Via deze Facebookpagina kunnen bezoekers ook een exclusief ‘Squad’  T-shirt winnen.

 

GRONINGEN - Joel-Jesse-Leon